När Mita Magnusson var 25 år råkade hon ut för en bilolycka. Det var prat om att hon skulle bli sjukpensionär, men hon gick i motsatt riktning.

– 1992 startade jag ett gym och aerobicsverkstad. Jag var deprimerad efter olyckan, men började träna varje dag.

Efter ett halvår vaknade hon en morgon och kände att något hade förändrats.

– Huvudvärken var borta. Jag tänkte: ”Det här måste jag ju fortsätta med.”

Hon tänkte att även kosten spelar en avgörande roll för måendet och skrev en bok om mat med lågt glykemiskt index år 2001. I samma veva öppnade hon ”Gi-boden” vid Odenplan.

Jojobantning

– Tidigare hade jag tagit mig an alla möjliga former av dieter. Jag var en jojobantare.

– Bara jag tittar på en kanelbulle går jag upp i vikt. Vi är olika, vi människor. Det är bara att acceptera det. När du har lärt dig vad just du ska äta behöver du aldrig banta mer. Och när jag hittat något jag själv mår bra av vill jag ju frälsa världen.

Lagar maten. Sandra Franzén är kock på Mitas mat.

Lagar maten. Sandra Franzén är kock på Mitas mat.

Pekka Pääkkö

Nyligen öppnade Mita en take away-butik på Södra Kungsvägen på Lidingö.

Hon säljer färdiga rätter av svenska råvaror i komposterbara små vakuumpåsar. Du plockar huvudrätt och tillbehör, och matpåsen håller i en månad.

– Jag beställer råvarorna från småproducenter. Svensk dinkel, quinoa, kyckling, ärtor.

Med sin egen omelett deltar Mita i tävlingen ”Ät Stockholm”. Finalen går av stapeln samma dag som tidningen går i tryck.

– Min ”omelettish” har ägg från Haninge och dinkel från Vårby. Kan passa den som har svårt att komma upp på morgonen.

– Jag jobbar ju mer än hundra procent, men jag vill verkligen förmedla att vi har en kropp och bör ta hand om den. Det finns så mycket ilska och dåligt mående vi hade kunnat slippa om vi bara åt rätt.

Stöttar varandra

Catering är en viktig del av Mitas koncept. Snart kommer hon även igång med sitt hemsända julbord.

Redo. Maten förpackas i vakuumpåsar.

Redo. Maten förpackas i vakuumpåsar.

Pekka Pääkkö

Att utgå från Lidingö var självklart. Hon har återvänt till ön, där hon också bodde för tio år sedan. Nu har hon bott här i 2,5 år.

– Jag har allt här. Behöver inte ens gå över bron. Bilverkstad, frisör och naglar. De pratar om kvarten, 15-minutersstaden, och jag lever verkligen i den.

Hon har också hittat hem i föreningen ”Kvinnor & Företag Lidingö”.

– Det är så vackert hur vi stöttar varandra.

Vad gäller framtiden har hon redan nya planer.

– Nästa år vill jag öppna Sveriges första hälsosamma snabbmatsrestaurang.

På Lidingö?

– Ja, gärna det.

Mita Magnusson startar take away-butik på Lidingö.

Mita Magnusson startar take away-butik på Lidingö.

Pekka Pääkkö