STÄNGS AV. När Mälarbanan byggs ut stänger Trafikverket av järnvägen under sex veckor i sommar. Foto: Mostphotos

Tågstopp i sommar på Mälarbanan

I sommar stängs järnvägen av under sex veckor, vilket påverkar Spånga och Barkarby. Då jobbar Trafikverket vidare med utbyggnaden av Mälarbanan från två till fyra spår.

  • Publicerad 14:19, 1 jul 2021

Tågtrafiken stängs av i två perioder:
Huvudsta–Barkarby: söndag den 4 juli kl 02.30 till måndag den 9 augusti kl 04.30.
Barkarby station: måndag den 9 augusti kl 04.30 till måndag den 16 augusti kl 04.30.

Under hela avstängningen fortsätter Trafikverket bland annat att bygga klart Veddestabron samt förbereda för den norra stationsentrén med nya plattformar i Barkarby.

Det innebär att när arbetena på sträckan Huvudsta–Barkarby är klara, öppnas den för trafik innan arbetena fortsätter vid Barkarby station, som är avstängd i ytterligare en vecka. När Barkarby station är klar blir den en stor och viktig knutpunkt för kollektivresenärer, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Jakobsberg påverkas

Den sträcka som berör pendeltåg och fjärrtåg under den första perioden, 4 juli till 9 augusti, är tåg från Stockholm City/Stockholm Central till Jakobsberg (pendeltåg) respektive Bålsta (fjärrtåg). Pendeltågen vänder i Jakobsberg och fjärrtågen i Bålsta.

Stationerna som påverkas av avstängningen är Stockholm Odenplan, Sundbybergs station, Spånga station och Barkarby station, varifrån man inte kan åka med pendeltåg under denna period. 

Tågen vänder i Spånga

Under den andra perioden, 9–16 augusti, påverkas Bålsta (fjärrtåg) och Barkarby station (pendeltåg). Pendeltågen vänder då i Spånga.

Den som bor i närheten och berörs av Trafikverkets arbeten har fått ett informationsbrev hem i brevlådan. På www.sl.se och www.sj.se finns information om ersättningstrafik och hur man reser under avstängningen.

SL arbetar för att få bukt på odören på Barkarby station. Foto: Mikael Andersson