"Runt 1960-talssunket i Täby centrum pågår en enorm utbyggnad i en illamående-framkallande takt. Ju fler dystopiska och likriktade skräpbyggen som smälls upp, desto mindre blir lusten att någonsin flytta till Täby. "

Så lyder en minst sagt hård nominering som skrivits av Arkitekturupproret. Byggnaden som står i fokus är bostadsrättsföreningen Stratos som ligger i Täby Park.

Vill skapa debatt

Tävlingen baseras efter förslag som inkommit från allmänheten berättar Sigvald Freylander, ordförande för Arkitektupproret.

– Jag körde runt i Täby park i veckan och vill bara åka därifrån, säger han.

Stratos tävlar mot sjutton andra byggander i Sverige, bland annat en fastighet på Kungsholmen med namnet Facetten.

Arkitektupproret hoppas nu att deras tävling ska förändra hur Sverige bygger och vill att den klassiska byggtraditionen åter ska dominera stadsbyggandet.  

– Vi vill skapa debatt. Vi hoppas att de som bestämmer, arkitekter, byggbolagen och politiker kan förstå vad som gör en byggnad vacker, säger han.

Är inte smak individuellt?

– Det är säkert flera som gillar dem men det handlar också om efterfrågan, när det inte finns något utbud så tar man det som finns, säger han.

Byggnaden är producerad av byggnadsfirman Viktor Hansson och ritad av Arkitema Architects.

"Arkitektur är subjektivt"

De säger att de haft ett fint sammarbeta med beställaren och Täby kommun.

– Täby park är en ny stadsdel som vi är stolta att vi bidragit till, och vi hoppas att de som bor där ska trivas, skriver Jeanette Agnrud, kommunikatör på Arkitema Architects i ett sms.

De säger att de valt skiffer till fasaden för att att det ska åldras väl och skapat olika vinklar på taket för att släppa in mer ljus på gården.

– Vi har inga åsikter om tävlingen som sådan. Arkitektur är subjektivt och alla har rätt till sin åsikt och smak, skriver hon.