Täby Allé. 2016 flyttade galoppen i Täby till Upplands-Bro, men planket finns kvar. Foto: Thomas Knutsson

Täbybo: Täby har Sveriges fulaste allé

Flera hundra meter plank gör Täby allé till Sveriges ”förmodligen fulaste allé”. Det tycker Täbybon Thomas Knutsson och vill ha ändring.

  • Publicerad 14:21, 13 sep 2022

Namnet ”Täby allé” säger ju att det är vackert, men det är det ju inte.

– Ja, jag kan inte tänka mig att det finns någon fulare allé, någonstans. Man kan ju jämföra med Näsby allé som verkligen är en allé, säger Thomas Knutsson, Täbybo sedan 40 år.

– Namnet ”Täby allé” säger ju att det är vackert, men det är det ju inte.

I 36 år bodde han i Skarpäng, men för några år sedan flyttade han till Grindtorp. Det var då han på allvar fick upp ögonen för det flera hundra meter långa planket längs vägen med det missvisande namnet.

Förmodligen var planket från början till för att skydda galoppbanan från insyn. Några alléliknande träd syns däremot inte till.

– Jag går ju ofta förbi eller så kör jag förbi och jag har länge tänkt att det inte borde vara någon större svårighet att riva planket, säger Thomas.

Han berättar att han varit i kontakt både med kommunen och Täby park AB för att få till en ändring, men responsen har varit klen.

– Jag gillar Täby och uppskattar Täby på många vis. Jag tycker att det borde vara en enkel åtgärd att ta bort det här fula. Runt Täby park gör de ju fint, men just den här lilla delen hoppas jag att de snart tar hand om också.

Hur ser din vision ut?

– Att de tar bort alla planken och faktiskt planterar träd. Åtminstone på ena sidan. Det tycker jag skulle vara fint.

Själva planket ägs inte av kommunen utan av Täby park AB.

– Det har varit där sedan galoppen. Den har en funktion för oss. Det är ett skalskydd så att allmänheten inte kan komma in göra sig illa, säger Jesper Åman VD för Täby park AB.

Kan du hålla med om att det inte är en så fin allé?

– Ja, kanske.

Kan man göra den finare?

– Jag tar med mig frågan, men jag kan inte lova något. Längst med Täby allé så ska det bli bebyggelse i framtiden. Då kommer vägen längs med bli vacker och det ska bli en bra anslutning till Täby park-området. Men det tar lång tid att utveckla, säger han.

Detta är en allé

En allé är en enkelsidig, dubbelsidig eller fler-dubbelsidig trädrad, som ofta finns i anslutning till en väg, vattendrag eller gräns. Ordet kommer från franskans aller - att gå. (Källa: Wikipedia)

Allé, fr. Alée, betecknar en väg, som på bägge sidor är omgiven av regebundet planterade träd (Källa: Nordisk familjebok, fjärde upplagan)

Vad tycker du om allén?

Den är bra som den är.

Usch så ful den är.

Har aldrig tänk på det.