Finalist. Veronica Wikström på Bageri Kardemumma i Täby kyrkby är en av finalisterna i årets upplaga av Mack-SM. Foto: Madelene Hergils

Täbybagare till final i Mack-SM

Den 10 november avgörs finalen i Mack-SM. För andra året i rad är Veronica Wikström som arbetar på Bageri Kardemumma i Täby kyrkby en av finalisterna.

  • Publicerad 12:00, 21 okt 2021

Nu vet jag hur det fungerar med tidspressen

Snart går finalen av årets Mack-SM av stapeln. För andra året i rad är Veronica Wikström från Bageri Kardemumma i Täby en av de åtta finalisterna.

– Det känns roligt att vara i final igen, säger hon

Säsongsbaserade råvaror

Förra året kom Veronica Wikström på tredje plats i tävlingen med knäckebrödsmacka. I år tävlar hon i stället med en macka på surdegsbröd, toppad med senapskräm, rökt svamp, kålsallad, picklat äpple, rostad grönkål och hasselnötter.

– Egentligen ska det vara kastanjer i stället för hasselnötter, men det är lite tidigt för det ännu.

Mackan har fått sitt namn "En glimt av hösten” eftersom råvarorna valts ut efter vad som är i säsong nu. Veronica Wikströms första tanke var att komponera en macka som påminner om fläsksida med äppelmos.

– Jag ville göra en vegetarisk variant och på så sätt växte tanken med mackan fram.

Hon tror att just hennes macka har chans till vinst eftersom smakerna och texturerna passar bra ihop. Mackan har både sötma, sälta och lite syrlighet. Dessutom krisp från den rostade grönkålen, vilket borde leda till succé, hoppas hon.

Andra gången. Veronica Wikström tävlar Mack SM för andra året i rad. Foto: David Thunander

Tidspress

Förutom mackans utseende och smak bedömer juryn bland annat även hur finalisterna arbetar och vilken hygien som hålls. Dessutom sker tävlingen under tidspress och alla moment ska ske på plats. Deltagarna ska producera tjugo exemplar på fyrtiofem minuter. I tidsmomentet tror Veronica att hon kan ha en fördel eftersom hon varit med tidigare.

– Förra året hade jag tid över. Nu vet jag hur det fungerar med tidspressen. Jag tänker därför att jag ska lägga tjugofem minuter på att göra själva mackan och tjugo minuter på mackans utseende.

Efter sommaren började Veronica Vikström arbeta som matutvecklare på Bageri Kardemumma i Täby kyrkby, en tjänst som hon blev headhuntad till.

– Det kändes jättekul att bli tillfrågad. Det är en tjänst som passar mig bra, där jag får använda min kreativitet, säger hon.

Vilken macka som tar hem tävlingen avgörs den 10 november på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Macka. Veronicas Wikströms finalmacka "En glimt av hösten” består av säsongsbaserade råvaror. Foto: Madelene Hergils

Veronica Wikström

Ålder: 35

Bor: i Knivsta, med sambo och två barn

Jobbar: På Bageri Kardemumma i Täby kyrkby som matutvecklare och kallskänka. 

Aktuell: Deltar i finalen av Mack-SM för andra året i rad och har fått mersmak på att tävla. Har dock inga andra tävlingar inplanerade just nu.

Vad är Mack-SM? Tävlingen anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer sedan 2002. Mack-SM är främst till för bagare, kallskänkor och konditorer med syfte att skapa en lunchmacka. Mackan bedöms sedan utifrån ett antal kriterier, så som, smak, utseende och helhetskoncept. 

Källa Mack- SM

Visa merVisa mindre