I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om kommunens satsning på en ny webbplats, Gröna Kilar, med tips på besöksmål och aktiviteter i bland annat Rösjökilen.

https://www.mitti.se/nyheter/ny-webbplats-med-tips-pa-aktiviteter-i-rosjokilen/repudh!8hvGSEHstzmkFn8nWmrtOQ/?fbclid=IwAR2iI_X6YUGywGgRJPQJvkoBybC6iyMPQzTUvdd_vB0vJpm2CzKTiNt375Q

Nu kommer en till glad nyhet för alla skogsmullar, och de har ökat i antal det senaste åren då pandemin har fått allt fler att hitta ut i naturen: En ny rundslinga har märkts upp i Törnskogen, markerad med grön triangel på träplatta.

"Berg och dalgångar"

Leden passerar flera av de större entréerna till de båda naturreservaten Södra Törnskogen i Sollentuna och Norra Törnskogen i Upplands Väsby.

– Det är fantastiskt att vi nu kan inviga ännu en vandringsled i Sollentuna. Under senaste året har rekordmånga människor sökt sig ut i våra naturreservat. Törnskogen runt är en vandringsupplevelse med berg och dalgångar, våtmarker och öppna marker. Och dessutom historiska kulturmiljöer! säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden i Sollentuna.

Grillplatser och vindskydd

Utmed leden finns grillplatser vid Vaxmora torp, Vaxmora äng, Piparudden, Kohlstadalens åker vid vägen ned till Grönan, och vid Kohlsta torpplats nära parkeringen vid infarten under Norrortsleden från Frestavägen.

På en höjd cirka 400 meter öster om Grönan finns även ett vindskydd med grillplats. Ytterligare ett vindskydd finns vid parkeringen för Norra Törnskogens naturreservat i Upplands Väsby.

Många startpunkter

Det finns många olika platser att börja vandringen på. Startpunkter finns vid Båtsmansvägen, Porsvägen, Vaxmora torp, Grönan, Grönanvägen vid Kohlstadalens åkrar, parkeringen vid infarten under Norrortsleden och från blågröna stråket vid Snuggabäcken.

Vill du starta från Väsbys del av Törnskogen så finns en anslutande stig från parkeringen norr om Nyby.

Längs vandringsleden får du uppleva flera av de olika naturtyper som finns i Törnskogen. Det är ett skogsdominerat område med ganska stora höjdskillnader, så leden innehåller en hel del backar. Här finns Sollentunas högsta berg men också dalgångar med våtmarker och öppna marker.

Delvis känslig natur

Slingan passerar också några av de historiska kulturmiljöer som finns i Törnskogen.

Leden går förbi flera platser med känslig natur. Visa hänsyn och se till att inte slita på känslig mark så som Törnskogsmossen, Snuggans mjuka gungflystränder, hällmarker med mycket lavar och mossor.