I slutet av december började Salemkunderna få upp ögonen för bankledningens beslut. Kontoret är för tillfället corona-stängt, men den 31 maj stänger kontoret permanent.

Handelsbanken stänger 180 kontor

Därmed blir Handelsbanken det enda kontoret med service i Salem - men även Handelsbanken har gått ut med att de ska stänga 180 av 380 kontor i Sverige.

– Jag såg det i helgen när jag loggade in på Swedbanks nätbank, säger Rönningebon Daniel Wladis som nu uppmanar bankens kunder att skriva till ledningen med krav om att banken ska bli kvar i Salem.

Riskerar att tappa kunder

Han liksom en del andra, däribland kommunalrådet Lennart Kalderén (M), uttrycker sitt missnöje i lokala Facebookgrupper och på kommunens hemsida.

– Visst är jag inte på banken så ofta, men kontoret är viktigt för den personliga servicen. På ett litet lokalt kontor får du en personlig relation till de anställda, och det blir inte samma om du ska åka mil för att komma till ett större kontor. Kontoret är också viktigt för de äldre som inte har tillgång till eller känner sig bekväma med mobiltelefon och datorer, säger Daniel Wladis.

Han menar att banken riskerar att förlora kunder.

– Personligen är jag där i till exempel i försäkrings- och bolåneärenden och i en del ärenden som gäller min far. Stängningen kan göra att jag tar mig besväret att byta bank, säger han.

Banken: Färre gör ärenden

Swedbank skriver i ett meddelande som gått ut till kunder som loggat in på nätbanken att allt färre kommer till kontoret för att göra ärenden som att betala räkningar och föra över pengar. Men också att fler vill boka tid för rådgivning.

"Genom att samla vår kompetens på större bankkontor kan vi möta den ökade efterfrågan på bokad rådgivning från våra kunder", skriver Swedbanks Jens Skaring, chef för rörelseområde Stockholm, och hälsar kunderna välkomna till Södertälje och Huddinge.

Rönningebon Daniel Wladis menar i ett vidare perspektiv att stängningen även kan drabba handeln i Salems centrum

– Risken är att folk gör andra ärenden på andra orter, säger han.

Swedbanks ledning svarar på Mitt i:s frågor per mejl:

Är de anställda i Salem inte tillräckligt sysselsatta som det ser ut i dag? Går det inte att ge dem arbetsuppgifter så att de kan vara kvar?

"Våra medarbetare på kontoret i Salem kommer att arbeta vidare på andra kontor, exempelvis i Södertälje."

Är ni inte rädda för att förlora kunder när ni stänger kontoret i Salem?

"Vi ser att kunderna kontaktar oss digitalt och via telefon i högre utsträckning än tidigare, samtidigt som de fysiska besöken har minskat. Kunder som har haft Salem som sitt närmaste kontor kommer hänvisas till kontoren i Södertälje och Huddinge."

Ni måste kunna ha rådgivning på plats även i Salem? Eller vad är problemet med detta?

"För kunderna innebär förändringarna ökad tillgänglighet till mer specialiserad rådgivning, genom att vi samlar kompetensen mer."

Fotnot: I Tumba centrum kommer SEB att stänga sitt kontor på fredag. Nordea finns kvar.