Larmet från Lövsta kom vid 03.50-tiden. Huset som fanns i närheten av Lövsta återvinningscentral kallas Svinvillan.

– På 1890-talet var detta kontor för företaget Särimner AB som då ansvarade för sopstationen i Lövsta. De insåg att det fanns mat bland soporna och tog hit cirka tusen grisar, säger Lars Hannéll som är ordförande i Hässelby hembygdsförening.

Värdefull - men skulle rivas

Huset var en av tre byggnader från den ursprungliga sophanteringen i Lövsta som ännu fanns kvar. I en rapport från 2019 bedömde Sweco "Svinvillan" som kulturhistoriskt värdefull. I planerna fanns ändå en rivning eftersom huset bedömts ligga i vägen för bygget av Lövsta kraftvärmeverk.

Branden har inte gått obemärkt förbi bland Hässelbyborna.

"I morse var det bara murstocken kvar och brandkår." skriver en Hässelbybo som tipsat Mitt i och undrat över händelsen.

Polisen undersöker orsak

Huset ägs av Stockholms stad och ska inte ha varit bebott, utan hyrdes senast ut till Hässelby byalag. Kontraktet har upphört och huset skulle den här veckan ha inventerats inför en rivning.

Polisen ska nu utreda hur branden uppstått och om den kan vara anlagd. Händelsen rubriceras som mordbrand, men enligt polisen har ingen skadats vid branden.

Brandkåren lämnade platsen vid 08-tiden på onsdagsmorgonen. Då fanns i princip bara skorstenen kvar av huset.

"Något slags tillhålll"

Någon välbevarad byggnad är det inte som gått ur tiden. Enligt Sweco var villan så pass förfallen att den snarast behövde underhåll om det fortfarande skulle finnas skäl att bevara den.

– Det har varit något slags tillhåll senaste åren. Med trasiga fönster och skrotbilar. Det var planerat att den skulle bort ändå inför bygget av Lövsta kraftvärmeverk, säger Lars Hannéll.

https://www.mitti.se/nyheter/hembygdsforeningen-vill-bevara-fler-byggnader-i-lovsta/repucd!LcTyYxNB1N5Na0FsispL2w/