Förra året röstade svenska folket fram sin nationalfjäril på initiativ av Fjärilshuset i Hagaparken.

Citronfjärilen vann, och nu tas nästa steg för att hylla den bevingade favoriten.

– Jag håller på mycket med pollineringsängar och kom på tanken att man kunde plocka ihop de ingredienser vi har i närområdet och göra ett öl. Som någon slags nektar åt oss människor, till fjärilens ära. Fjöl helt enkelt, säger Mikael Odell, vd för Fjärilshuset.

I ett vingslag var lokala Solna bryggeri med på tåget. Under våren har ett specialfjöl labbats fram i bryggeriet i Bromma.

Resultatet: En somrig lager som kommer att kunna avnjutas på Fjärilshuset och på vissa krogar i stan.

Smakar den citron?

– Nja, det är blommiga toner, friskt. Man ska kunna blunda och känna sommar, lite nice, lite fjärilar. Som gjutet på ett midsommarbord.

För receptet står Solnabryggaren Mattias Hagberg.

– Jag ville testa olika sorters humle och malt från svenska odlare för att kunna göra en bra lager på enbart svenska ingredienser. En simpel men välsmakande modern lager.

Idén är att ölet ska bidra till till fjärilarnas väl och ve. Detta genom att en liten del per såld flaska avsätts för fröer och mark för pollineringsängar.