Sveriges läskigaste plats återfinns i Stockholm. Foto: Byggbranschen

Sveriges läskigaste plats finns i Stockholm

Platser i hela Sverige har nominerats. Men nu står det klart att den läskigaste platsen i landet finns i huvudstaden.

  • Publicerad 10:34, 26 dec 2021

Vilken är då platsen?

Jo, stället som fick mest röster var gångtunnlarna under E4/E20, mellan Midsommarkransen och Västberga.

–Vi vill uppmärksamma kommunpolitiker om att det finns platser som är bortglömda och som har en dålig ljusmiljö, säger juryordförande Helena Aman Johansson i ett pressmeddelande.

Renoveringskris för klassisk neonskylt

Lampor viktigare än poliser

Det är belysningsbranschen som står bakom utnämningen. Startskottet till kampanjen var en Ipsos-undersökning, som visade att den åtgärd som människor tyckte var viktigast för trygghet är belysning.

– Det var till och med viktigare än fler poliser och vakter. Det säger någonting som kommunala beslutsfattare verkligen behöver ta på allvar, säger Mikael Castanius från Belysningsbranschen.

Inrikesministern: "Stockholm har för få poliser"

Juryns motivering

Mellan Midsommarkransen och Västberga industriområde går gångvägen genom en trång och överbelyst tunnel med bländande armaturer och eftersatt underhåll.

Tunnelmynningen gapar svart och väl ute på andra sidan kantas gångbanan av gammal sly och en skum, kallvit, nästan blåaktig belysning lyser upp platsen.

Ovanför huvudet dånar den mullrande trafiken från motorvägen. Vägen leder till nästa tunnel som genom stora kontraster gör det svårt för ögat att adaptera och få en bra överblick över området utanför tunneln.

Den sociala närvaron under sträckan är låg vilket i kombination med eftersatt underhåll förstärker den otrygga känslan. Två av de insända bidragen är från samma sträcka vilket stärker motiveringen att passagen under motorvägen är Sveriges läskigaste plats.

Med hjälp av god belysningsplanering och en väl utförd planering och underhåll av det byggda rummet med ytors utformning, materialval och växter kan mycket av upplevelsen förändras positivt.

Visa merVisa mindre