Totalt 563 aktiva friidrottare ska under den kommande helgen tävla under tre dagar på Tibblevallen, då årets svenska mästerskap hålls för juniorer (JSM19) och ungdomar (USM15), med över 1 000 starter i de olika friidrottsgrenarna.

En stor händelse för lokalklubben, säger Bosse Sjölander, ordförande Täby IS.

– Det är 15 år sedan vi hade en sådan här stor tävling. Det är dags. Och att just fyra guldmedaljörer från europamästerskapen, och att det generellt är väldigt hög nivå för den här gruppen idrottare.

– Det gör det här väldigt spännande. Sedan är pricken över i:et att vår guldmedaljör Sara Winberg också tävlar.

EM-medaljörerna

På fredag (18 augusti) startar tävlingarna och pågår till och med söndag.

Hemmafavoriten och Enstabon Sara Winberg, som tidigare tog guld i stavhopp under junior-EM i Jerusalem, ser fram emot helgen.

– Det är alltid kul att tävla på hemmaplan. Det känns hemmatryggt och speciellt att tävla där man alltid tränar annars. Nu är man lite slutkörd efter EM, men det ska nog gå bra ändå. Jag ska göra mitt bästa för att hoppa så högt jag kan, säger hon till Mitt i.

Andra medaljörer från Junior-EM i Jersualem som deltar under helgen är: Jonathan Grahn, Mölndals AIK, Melwin Lycke Holm, Kils AIK, Nora Lindahl, Hässelby SK, Elsa Sundquist, Upsala IF, Engla Nilsson, Örgryta IS, Linus Jönsson, Tjalve FIF och Leo Göransson, Klippans FK.

Vad väntar efter helgen?

– Finnkampen är nästa. Sedan blir det uppbyggnad igen innan innesäsongen börjar i januari/februari.

Vill ge "en jättebra upplevelse"

Den första grenen börjar 11.30 på fredag. Alla som vill titta är välkomna. 

– Är man nyfiken på friidrott ska man verkligen ta sig till Tibblevallen. Hit kommer Sveriges bästa juniorer och ungdomar för att tävla, säger Marianne Mæhle Schmidt, tävlingsledare. 

Hon berättar att den här typen av arrangemang är viktig för både klubben, besökarna - och idrottarna.

– Man kan göra en bra tävling, men det ska också bli en bra upplevelse. Både för den som kommer att åka på fler mästerskap i framtiden men också för den som gör sitt första och kanske enda SM i sitt liv. Då ska de känna att det här var en jättebra upplevelse. Det jobbar vi hårt med. 

Hon ser fram emot alla spännande tävlingar som väntar på Tibblevallen. 

– Nu samlas många friidrottare från hela Sverige, så det kommer bli fantastiskt roligt. Det blir en spännande och kul helg, Marianne Mæhle Schmidt.