Sveriges vinstrikaste travhäst genom tiderna är borta.

På söndagen somnade Victory Tilly, 29, stillsamt in.
Och även om han länge varit i fin form för sin ålder var det så småningom just den som till slut tog ut sin rätt.

– Det var små, små signaler som man uppfattar när man är nära en häst. Vi ville inte att det skulle bli akut utan ha kontroll över det. Men visst var det tufft beslut, säger Karin Johansson, Stig H Johansson fru och stallets talesperson.

Hon berättar att varmblod oftast inte blir äldre än 20–22.

– Trots att Victory Tilly haft en lång travkarriär och gått ganska hårt i sin ungdom blev han så gammal som 29. Det motsvarar 90–95 i människoålder.

Under större delen av sin karriär har stjärnhästen tränats av superkusken och tränaren Stig H Johansson, bosatt och med travverksamhet sedan många år på Stora Alby gård utanför Upplands Väsby.

Med Victory Tilly vann Stig H elitloppet år 2000 – ett stort ögonblick. Och det blev många, många segrar efter det.

Vad har du för minnen av Victory Tilly?

– Det är ju de här fantastiska loppen, som Elitloppet 2000 och USA 2002. De sticker ut allra mest. Jag var med båda gångerna. Annars är det mer vardagen med honom här på gården. Ibland hade han rullat sig från topp till tå och geggat ner sig rejält och gav oss rejält med jobb. Han älskade att rulla sig, säger Karin Johansson.

Vad har han betytt för travsporten?

– Oerhört mycket. Han betydde mycket för många, vilket all uppmärksamhet nu visar. Han var otroligt folkkär och fick stort genomslag även utanför travsporten. Precis som Järvsöfaks, Legolas och Ego Boy.

När Mitt i besökte Stora Alby i februari apropå att Stig H slutade som travtränare hade han bara gott att säga om pensionären.

– En seger som sticker ut är nog ändå Elitloppet med Victory Tilly, sa han då.

Hur har Stig H tagit det?

– Det är klart att han är påverkad och att det känns tomt. Men det är ju livets gång och vårt ansvar som djurägare att inte låta det gå för långt. Både Stig och jag hade dock hoppats på en sommar till med vår pensionär.

Nu kommer Victory Tilly att kremeras i Uppsala.

– Han kommer att få en gravplats här på gården, nere vid stallet. Där bodde han i stort sett hela sitt liv, säger Karin Johansson.