Restaurangkoncernen Svenska brasserier förknippas oftast med Östermalm. Där har de klassiska krogar som Riche och Sturehof. Men på senare tid har de letat sig söderut.

Riche Fenix flyttade in på Götgatan förra året. Sedan dess har Svenska brasserier förvärvat restaurangen The Hills tvärsöver gatan – och i höst öppnar de anrika Gondolen, som de köpte förra sommaren.

– Södermalm är en superintressant och levande stadsdel. För mig är det självklart att vi ska vara en del av det, säger Matilda Jackson, vice vd för Svenska brasserier.

Matilda Jackson, vice vd för Svenska brasserier.

Matilda Jackson, vice vd för Svenska brasserier.

Victor Malmcrona

Fint mottagande

Vägen hit tycks ändå ha varit lite slumpartad. Lokalen där de öppnade Riche Fenix blev tillgänglig och de slog till. Att sedan köpa The Hills var naturligt, eftersom de två restaurangerna kompletterar varandra, menar Matilda Jackson.

– Och Gondolen kändes som ett självklart tillskott i vår portfölj. Vi tar sådana chanser när de dyker upp. Det känns kul och spännande att utvecklas som koncern, att testa på nya saker.

Nyss firade Riche Fenix – som beskrivs som ett stökigare småsyskon till Riche – ett år.

– Det har varit ett underbart år. Innan vi öppnade var det snack om att Östermalm skulle till Söder, som "vad ska de hit och göra"? Men vi fick ett så varmt välkomnande. Jag blir fortfarande lite rörd när jag tänker på det.

Svenska Brasseriers nya restaurang Tobak är bara 20 kvadratmeter stor. Det blir deras fjärde restaurang inom en radie av bara några hundra meter.

Svenska Brasseriers nya restaurang Tobak är bara 20 kvadratmeter stor. Det blir deras fjärde restaurang inom en radie av bara några hundra meter.

Victor Malmcrona

Restaurang på 20 kvadrat

En fjärde etablering är också på gång. I köpet av The Hills ingick en lokal intill där det förr låg en tobaksbutik. I den ska de öppna restaurangen Tobak. Enligt en av de ansökningar om alkoholtillstånd lämnats in till staden rör det sig om ett slutet sällskap med plats för 16 sittande gäster.

Det behöver dock inte betyda att det blir en restaurang enbart för inbjudna, menar Matilda Jackson. De ser även över möjligheten för ett vanligt serveringstillstånd. När den ska öppna är inte bestämt.

– Vi har knappt kommit igång. Vi reder fortfarande ut vilka förutsättningar som finns och vilken typ av upplevelse vi vill erbjuda. Det enda jag kan säga nu är att vi vill skapa något som bidrar till området.

– Nu fokuserar vi på Gondolen, sedan Tobak.