I september hittades en ihjälskjuten 13-åring i en skog i Haninge. I januari sköts en 15-åring i Skogås, enligt polisen handlade det om en hämnd.

Men trots den växande hotbilden ser varken polisen, socialtjänsten eller avhopparexperter några tecken på att fler yngre tonåringar söker hjälp för att hoppa av de kriminella gängen.

Den avhopparverksamhet som finns inom exempelvis Fryshuset vänder sig bara till unga över 18 år. För de yngre finns istället olika stödprogram inom socialtjänsten, där polisens lokala avhopparsamordnare även kan kopplas in vid behov.

Svårmotiverad målgrupp

Men det händer sällan att någon i 14-15-årsåldern söker den hjälpen.

– Konsekvenstänkandet är inte så utvecklat i den åldern. Det går fortfarande relativt bra för dem, de drar in pengar och har inte hunnit bli brända än, säger Lina Egeberg, verksamhetschef för Fryshusets avhopparverksamhet Passus och Exit.

Oskar Williamsson, samordnare för polissamarbetet Trefas på Stockholms socialförvaltning, gör samma tolkning. Han kallar 14-15-åringarna för en svårmotiverad målgrupp.

Hårddisken redan felprogrammerad

– I den åldern tänker man att "det drabbar inte mig". De ser sig själva som odödliga vilket gör dem riskbenägna. Och det är fortfarande de positiva känslorna och kickarna som dominerar, säger Oskar Williamsson.

Aleksandar Jeremic, lokal avhopparsamordnare i Botkyrka, tycker att mer borde göras från socialtjänstens sida – framförallt tidigare. Socialtjänstlagen behöver skärpas, menar han.

– Både vi och skolorna kan skriva orosanmälan efter orosanmälan utan att något händer. Och när en ung person till slut hamnar hos rättsväsendet, då är hårddisken redan felprogrammerad.

Kriminella tankemönster

För de äldre finns det beprövade metoder för hur man kan ändra ett kriminellt tankesätt, berättar Lina Egeberg på Fryshuset.

– Många socialsekreterare som vänder sig till oss efterlyser idag någon form av påverkansprogram också för de yngre. "Vi kommer inte åt de kriminella tankemönstren", säger de.

Så vad behövs?

– Vi behöver fokusera tidigare på själva kriminaliteten, inte bara på skolket och missbruket som man ofta gör idag. Och satsa förebyggande. Alla barn i utsatthet behöver ett positivt, stärkande sammanhang med bra, sunda, vuxna förebilder, säger Lina Egeberg.

Ställ krav på föräldrarna

Aleksandar Jeremic, polis i Botkyrka är oroad.

– Det går så extremt mycket fortare det senaste året, från noll till hundra på en gång. Från att man börjar röka cannabis till att man är mördare – eller mordoffer.

Fler i skolan lära sig att se signalerna tidigt, menar Jeremic.

– Och vi behöver engagera föräldrarna. De måste ställa krav på barnen. Och vi måste ställa krav på föräldrarna, säger han.