De lägenhetsinnehavare som intervjuas i artikeln här intill har bostadsrätter. Men det finns också många hyresrätter i området. Åsa Stenmark, kommunikationschef vid Stockholmshem, berättar att bostadsbolaget fått in klagomål på både buller och skador från hyresgäster under Svoas sprängningar.

"Eftersom det är svårt att bevisa att det är sprängningarna som är upphov till skadorna så har vi åtgärdat dem. Vi har valt att hjälpa de hyresgäster som hört av sig till oss så att de inte hamnar i kläm", skriver hon i ett mejl till Mitt i.

Vanligt med sättningar

Hittills har Stockholmshem hjälpt cirka 15 hyresgäster I Årstadal med mindre skador i lägenheter och man har också åtgärdat skador i trapphus.

Åsa Stenmark betonar att det inte går att fastslå att det är Svoas sprängningar som ligger bakom alla skador.

"Husen är nybyggda och det är inte ovanligt med sättningar i nya hus, det är normalt. Det pågår också mycket arbete generellt i området så orsaken är svår att avgöra", skriver hon.

Spricka i kökets tak

Hyresgäster kan alltså få stöd av sin hyresvärd med reparationer. Bostadsrättsinnehavare får vända sig till brf-styrelsen för att kanske få hjälp den vägen. Som den kvinna som bor på Sturehillsvägen, och som vill vara anonym. Vårvintern i år upptäckte hon en stor spricka i byggnadens portuppgång som sedan vandrat in i lägenhetens hall. Lite senare uppstod även en spricka i familjens kökstak.

– Båda sprickorna har växt sedan dess. Jag inväntar efterinspektionen nu. Vi får se vad resultatet blir av den. Jag tänker att jag hör av mig till brf-styrelsen efter det, om jag behöver hjälp. Vi som drabbats kan kanske också gå ihop för att hjälpa varandra, säger hon.