Partiet Nyans har tidigare uttryckt en vilja att sälja ut de av Botkyrkas kommunala grundskolor där färre än 60 procent av eleverna uppnår gymnasiebehörighet. Ett förslag som partiet har sträckt ut en hand till övriga partier för att få gehör för.

– Vi kan tänka oss att samarbeta med alla partier som vill Botkyrkas bästa, sa partiledaren Mikail Yüksel (PNy) direkt efter att det stod klart att de får ta plats i Botkyrkapolitiken.

https://www.mitti.se/nyheter/klart-nyans-tar-plats-i-botkyrka/repviu!QrYTqLdRsgQCc9fA9j6ckw/

Men nu ser det ut att bli svårt för Nyans att ens driva igenom sin politik – alla nio partier som finns representerade i Botkyrkas kommunfullmäktige sedan tidigare verkar minst sagt osugna på ett samarbete med nykomlingarna.

Några kan tänka sig samtal

– Vi har inte riktigt hunnit diskutera det, men spontant känns det som ett parti som vi står väldigt långt ifrån, säger Sverigedemokraternas gruppledare Martin Inglot.

– Vi har inte hunnit ta ställning till det än, men vi har hört oss för med våra medlemmar om vad de känner och det känns ju inte direkt positivt. De känns heller inte som en naturlig part, och det gäller både samtal och samarbete, säger Tullingepartiets partiledare Anders Thorén.

Andra är av en lite annan åsikt. C:s gruppledare Dag Ahlse, KD:s Stefan Dayne, och V:s Mats Einarsson meddelar att de, precis som med samtliga övriga partier i KF, kan tänka sig att samtala med PNy. Men samarbete är uteslutet.

Två röda linjer: SD och Nyans

S, M och L meddelar kort och strikt att de varken tänker samarbeta eller samtala med Nyans.

– Socialdemokraterna kommer inte göra sig beroende av Nyans. Vi har två tydliga gränsdragningar: mot SD och mot Nyans, säger partiets stabchef Nadina Rosengren.

– Vi kommer inte ge dem något inflytande, säger Moderaternas gruppledare Stina Lundgren.

Miljöpartiet vill inte uttala sig om Nyans ännu, med hänvisning till att de inte känner till vad Nyans vill driva för politik.

https://www.mitti.se/nyheter/mitt-i-reder-ut-kan-nyans-partiledare-ta-plats-i-botkyrkas-fullmaktige/repviv!lXqfN98PrwfthX73j3Td6w/