Sara, 48, Jörgen, 53, och deras barn Molly, 13, och Elliot Johansson, 15, tar alltid in plastgranen första advent. Deras tvååriga katter Svante och Svea sätter den på prov.

– Det är kanske sista året vi har den här granen. Svante väger ju nästan sex kilo och en gren är redan knäckt. De älskar att klättra upp och springa runt i den, säger matte Sara Johansson.

”Östermalmstant”

Katterna är väldigt olika. Sara beskriver Svea som en ”Östermalmstant”.

– Hon vägrar att gå i kattluckan – du måste öppna dörrar för henne. Hon sätter sig gärna utanför kylen och ska ha färsk skinka. Allt ska ske på hennes villkor.

Men hon är också busig. 

– Svea älskar paket och häromdagen började hon öppna paket som jag hade lagt under granen. Så dem får jag slå in igen. Toapappersrullarna kan vara helt upprivna när du kommer in på toaletten. 

Tar in levande möss

Svante tyr sig bara till Sara. Han är både en godisgris och jägare. I stort sett varje vecka fångar han möss som han tar med in. 

– Ofta kommer han in med dem levande och släpper dem. Sedan är han inte så intresserad av dem längre. Då försöker Svea ta vid. Men hon är inte lika duktig jägare som Svante. I stället får vi försöka att fånga dem. Vi hade en mus som levde under diskbänken i tre veckor som vi till slut lyckades ta med musfälla i förra veckan. Den skapade väldig uppståndelse.

Hur ska ni fira Lussekatterna?

– Vi gör en kattårta. Vi tar den godaste kattmaten vi kan hitta, sticker i godispinnar och strör över lite kattgodis. Det brukar de få när de fyller år. De älskar dem – de är godisgrisar!