Midsommarkransen har fått en ny skulptur. En 1,2 meter hög och 2 meter bred svan gjuten i gips och marmorkross. Bakom verket ligger Midsommarkransenbon och konstnären Kristina Schollin-Borg. 

– Jag flyttade till Främlingsvägen för fyra år sedan och jag har letat efter en svan här i Svandammsparken, men det fanns ingen så då började jag skissa på en egen, säger hon.

Många uppskattade svanen

Med skissen i sin hand kontaktade hon Stockholm konst och stadsdelsförvaltningen som båda var positiva till förslaget, men eftersom de inte hade pengar för att bekosta en skulptur uppmanade de henne att vända sig till BA Danelii stiftelse. Även de var positiva och i oktober förra året drog arbetet med prototypen igång. 

Konstnären Kristina Schollin-Borg jobbar med prototypen till svanen.

Konstnären Kristina Schollin-Borg jobbar med prototypen till svanen.

Privat

– Först gjorde jag en stor svan i frigolit som jag tog ut till parken och provade storlek och placering. Sedan byggde jag den med frigolit, kycklingnät, papier mache och lera längst ut. När modellen blev klar har den gjutits av en slags gips med marmorkross i, säger Kristina Schollin-Borg. 

Flera barn började genast att leka på den nya svanskulpturen.

Flera barn började genast att leka på den nya svanskulpturen.

Privat

Barn invigde skulpturen

Och fredagen den 16 juni var det dags, då invigdes den nya skulpturen med tal och trumpettoner ur Svansjön. Några barn som var med på invigningen fick hjälpas åt att avtäcka den nya skulpturen.

– Det är fantastiskt att den äntligen är på plats. Många har önskat en svan här, den blir som ett riktmärke för platsen, säger Kristina Schollin-Borg. 

Hon arbetar förutom med skulptur med måleri och glasblåsning och har även gjort en muralmålning på Främlingsvägen.