Att få bo permanent på båt vid Stockholms kajer är det inte många som gör – i alla fall inte på ett tillåtet sätt.

I dag tillåter Stockholms stad faktiskt bara båtboende på Söder Mälarstrand där det finns 25 kajplatser med avlopp, vatten, brevlåda och avfallsanläggning.

Här, på Söder Mälarstrand, finns i dag 25 husbåtar där det går att skriva sig.

Här, på Söder Mälarstrand, finns i dag 25 husbåtar där det går att skriva sig.

Sacharias Källdén

25 platser i hela staden är alldeles för få, anser Moderaterna som tycker att Norr Mälarstrand vore en bra plats för ett mer tillåtet båtboende.

– Det ligger redan båtar på Norr Mälarstrand och med enkla åtgärder skulle man kunna göra det möjligt för fräscha husbåtsmöjligheter där. Det skulle skapa mer liv och rörelse i området, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Bästa platsen

Förra året skrev han en motion där han efterfrågar fler permanenta boenden på båt så att folk då kan folkbokföra sig där. Och att just Mälarstrand vore lämpligt att börja med.

– Man kan så klart tänka sig att det redan bor människor på båtar i dag.

Nu har stadens alla berörda förvaltningar och det politiska styret svarat på motionen.

Kajerna tillhör alla

Fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) svarar i ett mejl att hon och styret vill ha liv och rörelse längs kajerna och att husbåtar är en del av en levande stad.

– Men det är också viktigt, som flera remissinstanser lyfter, att fler husbåtar inte får försämra alla andras tillgång till vattnet. Kajerna tillhör alla invånare i Stockholm, och självklart även våra turister.

Privatiserar kajerna

Stockholms hamnar svarar varken ja eller nej, men skulle gärna se tydligare regelverk och konstaterar att det finns utmaningar med boendeformen samt att intresset för att bo på båt faktiskt är relativt litet.

Stadsledningskontoret anser att husbåtar skulle kunna bidra till en privatisering av vattenlinjen.

Dennis Wedin vänder sig mot den beskrivningen.

– Men herregud, man hittar bara byråkratiska och ideologiska anledningar till varför det inte ska göras. Vi har för mycket av den attityden i Stockholm. Vi är en vattenstad och folk hade älskat att se fler husbåtslösningar än de 25 vi har i dag.

Knäckfrågor och svalt intresse

Clara Lindblom menar att det finns en del knäckfrågor som måste redas ut om fler husbåtar skulle ta plats. Det handlar om allt ifrån vatten, avlopp och brandskydd till detaljplaner och finansiering av ett sådant uppdrag.

– I dag har vi ett område för husbåtar i Stockholm som ligger på Söder Mälarstrand, och efterfrågan för fler har varit låg. 

"I dag har vi ett område för husbåtar i Stockholm som ligger på Söder Mälarstrand och efterfrågan på fler har varit låg", säger Clara Lindblom (V).

"I dag har vi ett område för husbåtar i Stockholm som ligger på Söder Mälarstrand och efterfrågan på fler har varit låg", säger Clara Lindblom (V).

Tom M Kronestedt

Enligt Clara Lindblom kan det bli aktuellt att titta på frågan framåt.

– Däremot jobbar vi väldigt aktivt för att tillgängliggöra Stockholms fina kajer för fler. Stockholms är en vattenstad och det ska vi använda på bästa möjliga sätt för att man ska leva och trivas här.