Nordborna på vikingatiden var inte smutsiga och blodtörstiga barbarer i flätor.

Tiden behöver nyanseras med människorna i centrum. Intriger fanns, och de vill Faravid Svalfors af Ugglas porträttera, men utan överdrifter. Suzanne Reuters karaktär står i centrum.

– Kvinnans ställning var starkare i den förkristna tiden än vad många känner till, säger Faravid Svalfors af Ugglas.

Vi träffar honom och Suzanne Reuter på Ekebyhovs slott. Repetitionerna inför kortfilmen har påbörjats, kostymerna skapas just nu och till hösten sker inspelningarna på Mälaröarna. Filmens arbetsnamn är "Varnagel" och handlar om dåtidens stridande ätter på öarna.

Suzanne Reuter, Mälaröbo sedan många år, spelar överhuvudet i en av ätterna på Adelsö. Hon utmanas av sin egen son, spelad av Thomas Hedengran.

– Det fanns ett matriarkat som väldigt få känner till. Varken i skolan eller i kulturen har folk fått veta detta. Faravid har lärt mig massor, säger Suzanne Reuter.

Vikingatiden har legat Faravid varmt om hjärtat sedan han var i tioårsåldern. Kortfilmen ska tjäna som pilot för en den tv-serie han länge planerat.

– Det måste gå vägen. Bolagen kan inte missa detta, säger Suzanne Reuter, som tycker att streamingtjänsterna borde stå i kö.

Någon liknande serie har aldrig gjorts i Sverige, betonar Faravid.

– Frågan är om det gjorts någonstans överhuvudtaget, säger han och fortsätter:

– Vi räknar med att börja med tv-serien under 2022. 2023 borde första säsongen kunna spelas in.

Går det inte snabbare i dag?

– Det ska inte gå snabbt. Det här behöver ta tid. Det är inte vilken serie som helst, säger Suzanne Reuter.

Det blir en realistisk tv-serie, men den blir varken torr eller tråkig, lovar Faravid Svalfors af Ugglas.

– Det handlar om våldsamma konflikter. Men på ett djupare plan, säger han.

Hyllad vikingafilm

Faravid hyllades för vikingafilmen "The Huntress: Rune Of The Dead" från 2018. Precis som i den vill han visa en mer nyanserad bild av vikingatiden.

– Suzanne var min drömskådis för rollen, säger Faravid.

De två känner varandra från biblioteket på Ekerö där Suzanne Reuter läser dikter och där Faravid Svalfors af Ugglas arbetar.

– Det är bara tv-serien "Vikings" som flimrat förbi mig när vi pratar vikingatiden på senare år. Den har jag inte sett, men detta känns rätt långt ifrån detta, säger Suzanne Reuter.