– Jag hoppas komma in på college och spela baseboll där, och sedan spela proffesionellt i USA – det är den största drömmen, säger Victor.

Han började spela som 10-åring. Sporten gick i arv från pappa Joacim som för många år sedan var med och vann SM-guld med Edsberg.

Någon baseball spelas inte längre i Sollentuna så Victor började i Sundbyberg Heat, och redan innan han gått ut grundskolan fick han börja spela med seniorlaget.

Nu har han precis gått ut andra året på basebollgymnasiet i Leksand, men spelar fortfarande för Heat.

– Hittills har jag valt att åka ner och spela matcherna med Sundbyberg och träffa familjen och så, men antagligen byter jag till Leksand eller Rättvik till nästa säsong, säger Victor.

"En uppvärmning"

Han ångrar absolut inte att han valde att gå gymnasiet på annan ort.

– Det har varit bästa upplevelsen, och väldigt nyttigt att känna på hur det är att bo själv. Jag ska väl flytta hemifrån snart, förhoppningsvis till USA, så det här är som en uppvärmning.

Just nu är det sommarlov från basbollgymnasiet – men knappast från baseboll. I juni var Victor en av 90 killar i 15–21-årsåldern från hela Europa, varav tre från Sverige, som tagits ut till den veckolånga European Development Tournament i London.

Turneringen anordnas av den amerikanska ligan Major Leauge Baseball, MLB, och är endast för utvalda talanger.

– Det är många scouter där och man har möjlighet att skriva kontrakt men framför allt kan man bli inbjuden till andra liknande turneringar i framtiden. Det var bra baseboll. Hög nivå, men jag tycker att jag gjorde bra ifrån mig.

Med landslaget just nu

I förra veckan var Victor hemma och vände innan det bar av på ny resa, den här gången med landslaget till Zürich där U18-EM-kvalet just nu avgörs. Sverige ställs mot Litauen, Ukraina Schweiz och Ungern.

– Det är lag jag inte vet så mycket om. Jag känner några i Schweiz, men i övrigt har jag ingen koll, säger Victor.

Efter Zürich blir det återgiven bara en dryg vecka hemma i Edsberg innan det är dags att packa väskorna igen och åka till Rotterdam för ytterligare en talangturnering, likt den i London i juni.

På sikt är målet att bli proffs. Helst i USA, men det går att ha en proffskarriär även i Europa, Asien eller Australien. Victor har redan fått proffserbjudanden, ett från Österrike i fjol och ett från Italien i år, men han har tackat nej.

– Det kan vara svårare att komma in på college om de bedömer att man redan har varit proffs i Europa.

Kan bli "travelball"

Huvudplanen är college i USA, antingen direkt efter gymnasiet eller efter ett sabbatsår då Victor skulle satsa på att träna upp sig ännu mer och även jobba ihop pengar.

– Det är osäkert om jag får stipendium, och jag vill inte att mina föräldrar ska behöva betala för mig.

Ett tredje alternativ är att åka till USA direkt och spela för ett lag, men utan anknytning till någon skola.

– Det kallas för travelball. Man spelar i tre månader och får chansen att visa upp sig för att kunna få ett erbjudande från ett bra college, säger Victor.