Missnöjd. "Det är underbetyg till kommunen och i slutändan är det mitt fel", säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) om de långa handläggningstiderna. Foto: Stefan Källstigen

Sundbybergare får rösta på medborgarförslag

Peter Schilling (S) skäms för att det tar så lång tid innan medborgare får svar på sina medborgarförslag. Nu ska omröstningar på nätet få fart på processen.

  • Publicerad 01:15, 15 dec 2021

"Det är så man skäms att det tagit så lång tid."

Att kunna skicka medborgarförslag till kommunen har man kunnat göra sedan 2003 i Sundbyberg. Men nu ska staden ändra på hur man jobbar med förslagen.

De tar nämligen mycket resurser från staden som i sin tur tar för lång tid på sig att handlägga dem – ofta över ett år. Nu snart ska staden till exempel svara på ett förslag som lades redan 2017.

– Det är så man skäms att det tagit så lång tid. Det är underbetyg till kommunen och i slutändan är det mitt fel, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Sker ofta redan

För de flesta nuvarande medborgarförslagen tar staden inte någon direkt ställning i sina svar då de till exempel inte rör kommunens ansvarsområde eller att det som föreslås redan är på gång.

Om fler av förslagen kan hanteras som synpunkter, snarare än medborgarförslag, hoppas staden att det går snabbare att svara medborgarna.

– Medborgarförslag måste hantera på ett visst sätt, de måste utredas och skickas till en nämnd. Kan vi svara på en synpunkt går det mycket snabbare och det blir ett bättre svar, säger Peter Schilling.

Får rösta

Tanken är därför att ta bort medborgarförslagen i sin nuvarande form och införa så kallade e-förslag.

Detta finns redan i flera kommuner i länet. Förslaget publiceras först på kommunens webbplats och andra medborgare kan stödja förslaget genom att signera det. För att behandlas av staden måste det få stöd av hundra andra folkbokförda kommuninvånare. Något som ska ge mer tyngd åt förslagen hoppas Peter Schilling.

– Man går tillbaka till sundbybergarna med sin idé och man får stöd för den. Det får ligga uppe ett tag och folk får ha synpunkter och sedan gör vi en ordentlig utredning på om det är genomförbart, säger Peter Schilling.

Införs i vår

Den 31 december 2021 tas möjligheten till de gamla medborgarförslagen bort och den 15 februari 2022 införs e-förslagen. Enligt Peter Schilling ska det gå att skicka in förslag i framtiden via vanlig post och det ska antagligen gå att rösta på dem via post också, även om staden föredrar digital röstning med hjälp av Bank-ID.

Schilling hoppas att fler får snabbare svar på synpunkter och frågor, samt att de förslag som behandlas faktiskt är saker som inte redan finns eller är på gång i kommunen.

– Jag tror inte att det här minskar förslagsrätten utan snarare ökar den och att dialogen mellan staden och invånarna blir bättre, säger Peter Schilling.

306 medborgarförslag på tre år

När staden 2020 tittade på hur medborgarförslagen som skickades in mellan 2017 och 2019 hade besvarats visade sig att:

170 av förslagen hade hunnit besvaras.

4 fick avslag.

0 fick bifall.

I 166 av fallen tog inte staden tydlig ställning för eller emot det faktiska medborgarförslaget. Ofta var svaret att liknande redan sker eller ska ske, eller att det inte är kommunens ansvarsområde.

37 av de 170 svaren hade haft en handläggningstid som var över ett år lång.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00