Missnöjd. "Det är underbetyg till kommunen och i slutändan är det mitt fel", säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) om de långa handläggningstiderna. Foto: Stefan Källstigen

Sundbybergare får rösta på medborgarförslag

Peter Schilling (S) skäms för att det tar så lång tid innan medborgare får svar på sina medborgarförslag. Nu ska omröstningar på nätet få fart på processen.

  • Publicerad 01:15, 15 dec 2021

"Det är så man skäms att det tagit så lång tid."

Att kunna skicka medborgarförslag till kommunen har man kunnat göra sedan 2003 i Sundbyberg. Men nu ska staden ändra på hur man jobbar med förslagen.

De tar nämligen mycket resurser från staden som i sin tur tar för lång tid på sig att handlägga dem – ofta över ett år. Nu snart ska staden till exempel svara på ett förslag som lades redan 2017.

– Det är så man skäms att det tagit så lång tid. Det är underbetyg till kommunen och i slutändan är det mitt fel, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S).

Sker ofta redan

För de flesta nuvarande medborgarförslagen tar staden inte någon direkt ställning i sina svar då de till exempel inte rör kommunens ansvarsområde eller att det som föreslås redan är på gång.

Om fler av förslagen kan hanteras som synpunkter, snarare än medborgarförslag, hoppas staden att det går snabbare att svara medborgarna.

– Medborgarförslag måste hantera på ett visst sätt, de måste utredas och skickas till en nämnd. Kan vi svara på en synpunkt går det mycket snabbare och det blir ett bättre svar, säger Peter Schilling.

Får rösta

Tanken är därför att ta bort medborgarförslagen i sin nuvarande form och införa så kallade e-förslag.

Detta finns redan i flera kommuner i länet. Förslaget publiceras först på kommunens webbplats och andra medborgare kan stödja förslaget genom att signera det. För att behandlas av staden måste det få stöd av hundra andra folkbokförda kommuninvånare. Något som ska ge mer tyngd åt förslagen hoppas Peter Schilling.

– Man går tillbaka till sundbybergarna med sin idé och man får stöd för den. Det får ligga uppe ett tag och folk får ha synpunkter och sedan gör vi en ordentlig utredning på om det är genomförbart, säger Peter Schilling.

Införs i vår

Den 31 december 2021 tas möjligheten till de gamla medborgarförslagen bort och den 15 februari 2022 införs e-förslagen. Enligt Peter Schilling ska det gå att skicka in förslag i framtiden via vanlig post och det ska antagligen gå att rösta på dem via post också, även om staden föredrar digital röstning med hjälp av Bank-ID.

Schilling hoppas att fler får snabbare svar på synpunkter och frågor, samt att de förslag som behandlas faktiskt är saker som inte redan finns eller är på gång i kommunen.

– Jag tror inte att det här minskar förslagsrätten utan snarare ökar den och att dialogen mellan staden och invånarna blir bättre, säger Peter Schilling.

306 medborgarförslag på tre år

När staden 2020 tittade på hur medborgarförslagen som skickades in mellan 2017 och 2019 hade besvarats visade sig att:

170 av förslagen hade hunnit besvaras.

4 fick avslag.

0 fick bifall.

I 166 av fallen tog inte staden tydlig ställning för eller emot det faktiska medborgarförslaget. Ofta var svaret att liknande redan sker eller ska ske, eller att det inte är kommunens ansvarsområde.

37 av de 170 svaren hade haft en handläggningstid som var över ett år lång.

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27