Befolkningen i pensionsålder växer alltså i förhållande till den arbetsföra befolkningen i Sverige, det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men skillnaderna är stora mellan kommunerna och Sundbyberg är faktiskt den kommun i hela landet som har minst antal 65-plussare i relation till den arbetsföra befolkningen – 19 personer i pensionsålder (65+) går det per 100 personer i arbetsför ålder (20–64 år).

Solna kommer trea från slutet och där går det 23 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder.

Få medelålders som åldras

Lena Lundkvist som är demograf och arbetar på statistikmyndigheten SCB, berättar att skälet är att både Solna och Sundbyberg är kommuner med många lägenheter och dessutom många små lägenheter samt få villor.

– Det gör att det är kommuner som får en inflyttning av unga vuxna som senare flyttar därifrån när de hittar en partner och får barn, säger Lena Lundkvist.

Då går flytten till någon annan kommun i länet med fler villor, till exempel grannkommunerna Sollentuna eller Järfälla som har fler småhus.

– Det finns få medelålders som åldras i kommunen och bor kvar där som 65 plus. Det finns en viss inflyttning till dessa kommuner i åldrar när ”barnet lämnar boet”, men det är inte så många, säger Lena Lundkvist.

Ökar i riket

I hela riket bor närmare 36 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder. Det är en ökning med över sex personer i den äldre gruppen jämfört med år 2000.

För hela riket är en hög andel äldre i relation till de i de mest förvärvsarbetande åldrarna en utmaning eftersom de som förvärvsarbetar försörjer de som är äldre och yngre, berättar Lena Lundkvist.

– För en kommun är en ”pigg” 65-åringen inget problem. De kan till exempel vara aktiva i föreningslivet och konsumera varor och tjänster. I äldre åldrar när de är i behov av hjälp, stöd och vård av kommunen ökar kommunens utgifter, säger hon.