Sundbyberg är den kommun med minst antal 65-plussare i relation till den arbetsföra befolkningen – 19 personer i pensionsålder (65+) per 100 personer i arbetsför ålder (20-64) går det här. Foto: Stefan Källstigen

Sundbyberg har minst antal pensionärer

I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.

  • Publicerad 13:26, 10 jan 2022

Befolkningen i pensionsålder växer alltså i förhållande till den arbetsföra befolkningen i Sverige, det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Men skillnaderna är stora mellan kommunerna och Sundbyberg är faktiskt den kommun i hela landet som har minst antal 65-plussare i relation till den arbetsföra befolkningen – 19 personer i pensionsålder (65+) går det per 100 personer i arbetsför ålder (20–64 år).

Solna kommer trea från slutet och där går det 23 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder.

Få medelålders som åldras

Lena Lundkvist som är demograf och arbetar på statistikmyndigheten SCB, berättar att skälet är att både Solna och Sundbyberg är kommuner med många lägenheter och dessutom många små lägenheter samt få villor.

– Det gör att det är kommuner som får en inflyttning av unga vuxna som senare flyttar därifrån när de hittar en partner och får barn, säger Lena Lundkvist.

Solna är en av kommunerna med minst antal 65-plussare i relation till den arbetsföra befolkningen – 23 personer i pensionsålder (65+) per 100 personer i arbetsför ålder (20-64) går det här. Foto: Andreas Enbuske

Då går flytten till någon annan kommun i länet med fler villor, till exempel grannkommunerna Sollentuna eller Järfälla som har fler småhus.

– Det finns få medelålders som åldras i kommunen och bor kvar där som 65 plus. Det finns en viss inflyttning till dessa kommuner i åldrar när ”barnet lämnar boet”, men det är inte så många, säger Lena Lundkvist.

Ökar i riket

I hela riket bor närmare 36 personer i pensionsålder per 100 personer i arbetsför ålder. Det är en ökning med över sex personer i den äldre gruppen jämfört med år 2000.

För hela riket är en hög andel äldre i relation till de i de mest förvärvsarbetande åldrarna en utmaning eftersom de som förvärvsarbetar försörjer de som är äldre och yngre, berättar Lena Lundkvist.

– För en kommun är en ”pigg” 65-åringen inget problem. De kan till exempel vara aktiva i föreningslivet och konsumera varor och tjänster. I äldre åldrar när de är i behov av hjälp, stöd och vård av kommunen ökar kommunens utgifter, säger hon.

Sundbyberg är den kommun med minst antal 65-plussare i relation till den arbetsföra befolkningen – 19 personer i pensionsålder (65+) per 100 personer i arbetsför ålder (20-64) går det här. Foto: Stefan Källstigen

Kommunerna med lägst antal pensionärer

Antal personer i pensionsålder (65+) per 100 personer i arbetsför ålder (20-64).

Sundbyberg: 19 personer

Huddinge: 23

Solna: 23

Botkyrka: 23

Stockholm: 23

Källa: Statistiska centralbyrån

Visa merVisa mindre

Kommunerna med högst antal pensionärer

Antal personer i pensionsålder (65+) per 100 personer i arbetsför ålder (20-64):

Borgholm: 79 personer

Övertårneå: 78

Pajala: 77

Simrishamn: 72

Överkalix: 72

Källa: Statistiska centralbyrån

Visa merVisa mindre