En delningsbox har flyttat in på Ica på Magnus Ladulåsgatan. Det är företaget Ihopa som ligger bakom, och de tror starkt på placeringen.

– Den har potential att bli mycket uppskattad och använd. Jag kan inte tänka mig något roligare jobb än det här­, säger Johannes Dahlberg, en av initiativtagarna.

Lådorna de ställer ut är fyllda av produkter som många behöver, men som inte alla har. Allt från borr- och pastamaskiner till konsoler, symaskiner och brädspel finns att låna för dem som har ett abonnemang.

Hållbart mer bekvämt

Gänget bakom företaget drog igång för fyra år sedan och har landat i en modell de är nöjda med.

Enligt Johannes måste det vara enkelt och bekvämt för att funka.

– Cirkulära modeller är framtiden. Det är nödvändigt­ för klimatet men det blir också­ ekonomiskt hållbart då du sparar pengar på att inte köpa dyra produkter du sällan­ använder.

Borrmaskinen är en av de flitigast använda produkterna, men även knivslipen är populär.

Borrmaskinen är en av de flitigast använda produkterna, men även knivslipen är populär.

ihopa

– Många är så vana vid det linjära konsumtionssamhället. Vi tänker att det är bekvämt­ att köpa och äga själva. Men det är ju tvärtom – själva inköpet tar ofta mycket tid och vi gör felköp ibland. Det häftiga­ med vår modell är att du aldrig behöver göra ett felköp eftersom du kan testa produkterna.

Utöver att tillhandahålla produkter som ofta kostar en hel del att köpa, står företaget för skötsel och lagning.

De tar även löpande­ in förslag på vad som kan köpas in och byter ut de produkter som inte används tillräckligt ofta.

Delning är framtiden

Enligt Johannes börjar även de företag som tillverkar produkter snegla mer åt cirkulär ekonomi.

Delningstjänster för bilar blir allt vanligare och i stället för att köpa en elskoter kan du hyra en. Men han tycker att utvecklingen går för långsamt.

– Det krävs tokar som oss för att saker ska hända. Folk är medvetna om problemet men den hållbara utvecklingen måste gå snabbare. Kommuner och bostadsbolag behöver förstå att det här även är deras fråga och att de kan göra stor skillnad.