Det nya styret, där Socialdemokraterna och Centerpartiet ingår, fördubblar antalet sommarjobb i år. Från 476 erbjudna platser 2022 till 850 nu i år. För detta skjuter kommunen till 2 miljoner under 2023.

– Vi siktar på att så småningom ha en sommarjobbsgaranti. Det är en viktig väg in på arbetsmarknaden som ger erfarenheter, möjligheten att bygga nätverk och det är en chans att få tjäna egna pengar, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det förra S-styret införde en sommarjobbsgaranti 2015, vilket innebar att cirka 2 000 ungdomar blev erbjudna en plats. Det blå styret slopade därpå garantin med argumentet att kvaliteten på sommarjobben var undermålig och att det var bättre att hjälpa ungdomarna att hitta jobb på egen hand.

2022 ansökte 1 411 personer sommarjobb under 2022, och man erbjöd totalt 476 ungdomar en plats.

Men det var bara 394 som tackade ja och slutligen 380 som genomförde sommarjobbet.

Om inte alla ungdomar tackade ja, behövs det verkligen dubbelt så många jobb?

– Efter de senaste åren är det nog många som inte tänker att det varit någon idé att söka jobb. Under valrörelsen träffade jag många ungdomar och föräldrar som var besvikna på att man dragit ner på antalet sommarjobb.

Satsar på utsatta områden

Kommunen satsar särskilt på att avsätta platser för ungdomarna i kommunens två utsatta områden Termovägen och Sångvägen, men även vissa delar av Söderhöjden.

– Sommarjobben måste även komma ungdomar i våra utsatta områden till gagn. Enklaste vägen till att skapa trygga områden i kommunen är att se till att alla medborgare har en väg in i arbetslivet och självförsörjning, säger Aphram Melki (C).

Ansökningarna beviljas i den ordning de kommit in – det vill säga först till kvarn.

Är det rättvist?

– Jag kan väl säga att jag inte är helt nöjd med den lösningen. Med den korta tiden vi hade lyckades vi inte ändra i den delen, säger Eva Ullberg.