Båten Snorre har varit i Carl Gustaf "CG" Forssbeck, CG:s ägo sedan 2019. Varje sommar åker han och familjen ut och fiskar och badar med den gamla träbåten. I år stod den för vintervila på en parkering i Täby, då en snöstorm hindrat honom från att parkera den vid huset i Enebyberg.

– Jag tänkte, vem snor en gammal träbåt och bestämde mig för att den stod bra där. Sen en dag var den puts väck, säger han.

20 tusen delningar

Stölden inträffade i slutet av mars och efter polisanmälan bestämde sig CG för att lägga upp ett inlägg på Facebook för att få hjälp att hitta båten. Efter ett antal dagar hade inlägget fått en enorm spridning och var upp i närmare 20 000 delningar.

– Engagemanget har varit enormt, jag tror det dels beror på att det är en speciell båt, men sen kanske också för namnet.

Privat

Tog hem den från Finland

Båten kommer från hans pappa i Finland. Efter att pappan fick flytta in på ett äldreboende så valde CG att ta den till Sverige.

– Jag åkte över till Finland och fick mina kusiner att hjälpa till och sen körde jag över den med Finlandsfärjan. Jag lämnade in den till ett snickeri och tillsammans med två grabbar där gjorde jag om innanmätet och slipade till den, säger han.

Båtar, pappa och Finland hörde somrarna till när han var liten, berättar han.

– Han har haft kanske tre, fyra träbåtar och vi var där varje sommar. Båten är det enda jag har från honom.

Efter att båten varit borta i ett antal veckor hade CG inget större hopp om att hitta den. Men då en dag kom ett tips om att båten stod i sin trailer Vaxholm.

– Den stod vid Kyrkviken i Vaxholm där jag brukar bada med mina barn, lite otippat.

Hur den hamnade där är lite oklart, en man från Göteborg hörde av sig om en kompis, kompis, kompis, kompis som hittat den och ställt upp den där. CG åkte direkt dit.

Ett familjenamn

– Jag hade aldrig hittat den om det inte vore för alla som delade, det har hört av sig folk i hela landet och även från Tyskland.

– Det roliga var att när jag körde hem båten från Vaxholm fick jag ett meddelande från någon som sa att han såg den på motorvägen, men det va ju jag, säger han.

Men Snorre, hur fick den det namnet?

– Allas pappas båtar har hetat Snorre, det hade varit ovärdigt att döpa om den, det kommer från familjen och man får inte bryta sådana traditioner, säger han.