Solen gassar över ett stekhett Fredhäll. Nicole Lydemark är en av många som njuter i värmen där hon sitter med Vynn Roxhed och åter lunch på Solstugan.

– Det är ett klassiskt ställe som har sin historia och som hör sommaren till, säger Vynn.

Ut från köket kommer ägaren Niclas Berkau som tillsammans med sin syster Eva Lewis har drivit stället i 34 år.

– När vi kom hit var det mindre och så var det bajamajor, vattnet rann rakt ner i sjön direkt. Nu är det pumpstation och vi har byggt om.

50 platser utomhus och 40 inne var allt som fanns på Solstugan när Niclas och syrran kom in i bilden. Efter flera ombyggnader finns nu 275 platser totalt.

– Det har varit elva bygglov. Det sista tog tid tid att få, men det blev ju väldigt bra, säger Niclas.

2019 revs halva det gamla huset och den inglasade matsalen tog plats. Tidigare har man bland annat byggt ut terassen också.

Vad tänkte du när du kom upp hit första gången?

– Utsikten var ju enorm. Folk tycker det är skönt att sitta här uppe bland trädtopparna, det är både stockholmare och en del turister som hittar hit.

Hur ofta är du inne på SMHI och tittar prognosen?

– Vi kikar ju, men vi har faktiskt haft fullt under taken även när det regnat. Det är lite mysigt när det smattrar och man sätter på infravärmen. Det är så svensk sommar ska vara!

Det har nu alltså gått hundra år sedan Solstugan byggdes.

– Vad jag vet var det en båtbyggare som byggde det här en gång i tiden. Golvet som låg här var från ett båtskrov som man hade spikat ner. Men det var för svajigt så det är tyvärr borta.

Då låg det en liten bensinmack nedanför klipporna och en pontonbro gick över vattnet till Bromma.

– Man gick upp hit och passade på att ta en fika när man tankade. Och några gäster har berättat att när de gick på badet här för att ta simborgarmärket så fick de ta en glass här uppe efteråt.

Firar med glitter

Solstugan har genom åren varit krog, kiosk och flipperkafé.

– Lite äldre män har kommit ner och berättat att Maria som hade Solstugan en gång i tiden var som en morsa man kunde snacka med när man fick varm choklad och en macka. Hon höll lite koll på ungarna i området vad jag har hört, säger Niclas Berkau.

Firar ni hundra år på något speciellt sätt?

– Vi har inte gjort det än, men ska försöka klämma i det i augusti. Då blir det lite party med glitter och lite glamour.