– Välkomna allihop! I dag ska vi prata om fallprevention, och så ska vi fika, säger Kristin Ivarsson.

Hon är sjuksköterska med geriatrik som specialitet och håller studiecirkeln tillsammans med hundinstruktören Maria Nilsson.

Det är fjärde tillfället av nio och det sista innan några veckors sommaruppehåll. Fyra av de sju deltagarna är kvar i stan och på plats på Turebergsgården när Kristin Ivarsson börjar berätta om kost, motion och andra aspekter som kan hjälpa till att förebygga fall.

Lugna vovvar

En av de fyra är Birgit Dahlin från Norrviken, med 11-åriga dvärgschnauzer Joker.

Birgit Dahlin med sin hund Joker.

Birgit Dahlin med sin hund Joker.

Malin Lövkvist

– Jag har gått lite hundkurser förut, men det är roligt att träffa folk och att lära sig mer, säger hon.

Under Kristins föreläsning får Joker och de tre andra hundarna sitta eller ligga bakom små skärmar för att de ska ha lättare att koppla av.

Inga Swanbergs Hund London kikar ut bakom avskärmningen som ska hålla hundarna lugna medan Kristin Ivarsson pratar om fallprevention och om hur man kan lära sig att falla på rätt sätt.

Inga Swanbergs Hund London kikar ut bakom avskärmningen som ska hålla hundarna lugna medan Kristin Ivarsson pratar om fallprevention och om hur man kan lära sig att falla på rätt sätt.

Malin Lövkvist

Och de är förvånansvärt tålmodiga. Det är bara Hugo som gnyr till någon gång ibland, men han tystnar snabbt igen när Bert Bäcklund hyssjar försiktigt.

– Hugo är min sons hund men jag passar honom varje vecka. En familjehund kan man säga, vi hjälps åt. Jag har haft hund själv tidigare så lite hundvana har jag, men det är alltid bra att lära sig mer om hur man kan hantera hunden och att bättre förstå hans sätt att agera, säger han.

"Han äter allt"

Dags för fika. Maria Nilsson går runt med kaffe och blåbärsmuffins. När hon ska räcka en muffin till Bert Bäcklund tar Hugo ett kvickt skutt mot den.

– Oj, han gillar blåbär va? säger hon.

– Han äter allt, suckar Bert.

Efter fikapausen pratar Maria Nilsson om fallprevention specifikt när det gäller den dagliga hanteringen av hunden.

– Det finns mycket man kan göra för att minska risken att falla när man rensar öronen eller klipper klorna eller sätter på kopplet.

Innan studiecirkeln tar sommarlov delar Kristin Ivarsson ut aktivitetsbingo för sommaren, med 16 förslag på olika saker att göra.

– Vi vill bara inspirera er till att göra saker i sommar, både med hund och utan. Den som får bingo får en goodiebag av oss när vi ses igen i augusti. Då ska vi förresten prata mer om kost, och ta en promenad ute också, säger Kristin Ivarsson.