Studiemedlen höjdes i år med en tusenlapp. Det innebär att en student för fyra veckors heltidsplugg kan plocka ut totalt 12 052 kronor i bidrag och lån.

Räcker det för att täcka kostnaderna? Nej, menar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

– Trots den höjning av studiemedlet som görs i år slår de högre levnadsutgifterna mot studenter, som redan från början är en utsatt grupp ekonomiskt, säger hon.

Länsförsäkringar har undersökt hur mycket studenter går back. De som lyckas hyra en studentbostad går back med runt 3 000 kronor varje månad, om studiemedlen är den enda inkomstkällan.

Än värre är det för de studenter som betalar månadsavgift och ränta för att bo i en liten bostadsrätt. Och här utmärker sig Stockholms län. Enligt Länsförsäkringars undersökning går studenterna i dessa kommuner back i snitt 5 021 kronor varje månad.

Värst i Solna och Sumpan

Allra tuffast i länets kranskommuner är det för studenter som bor i bostadsrätt i Solna. Deras saldon riskerar att landa på minus 6 205 kronor när de fasta utgifterna är betalda, enligt Länsförsäkringar. Motsvarande netto för Sundbyberg blir inte mycket trevligare: minus 6 050 kronor.Man skulle kunna tro att läget trots allt har blivit bättre tack vare det höjda studiestödet. Så är det inte, menar Emma Persson.

– Det är en kraftig försämring på de flesta orter, vilket vi tillskriver dels stigande räntor, dels ganska kraftigt stigande levnadskostnader, säger hon.