Det finns ett möte Robert Karjel aldrig glömmer. Ja, inte direkt ett möte – men inifrån en pansarvagn i norra Afghanistan mötte han en liten flickas blick. Hon stod tunnklädd i snöblandat regn och höll sin mamma i benet.

– Jag tänkte att det var för hennes skull jag var där. Men jag satt i en pansarvagn med skyddsutrustning medan hon var helt oskyddad, säger han.

Året var 2013 och stridspiloten Robert Karjel var i Afghanistan för att bygga upp en helikopterbas. Nu har tio år gått och flickan är på väg in i vuxenlivet.

– Jag har fortsatt att tänka på henne. Hon blir vuxen i ett land där vi i väst lovade att ordna en bra framtid. Det blev inte så.

Skräck och mod

Mitt i träffade Robert Karjel på ett kafé i Aspudden, där han bor. Numera är han författare och föreläsare, ett stillsammare liv än förr. Men han har kvar Afghanistan i hjärtat och i sin nya bok riktar han blicken ditåt. "Ut ur Kabul" skildrar kaoset och skräcken när talibanerna tog makten i augusti 2021 – men också handlingskraften hos dem som evakuerade över 1 000 afghaner till Sverige.

– Från börjar hoppades man få med 20–25 personer. Sedan blev det 1 023. Ändå blev det nej till en del. Det var en fruktansvärt svår situation för dem som stod på flygplatsen och fattade besluten.

Robert Karjel har lång yrkeserfarenhet att ösa ut när han skriver sina böcker.

Robert Karjel har lång yrkeserfarenhet att ösa ut när han skriver sina böcker.

Angie Gray

100 intervjuer

Robert Karjel var inte själv på plats när Kabul föll men har gått igenom ett digert material och intervjuat över 100 personer – både svenskar och afghaner – som var med. Resultatet är en bok som skildrar ett dramatiskt och komplext förlopp, men också berättar om människors liv och våndor.

– Jag ville skildra en insats inifrån. Det är ingen hyllningsskrift till Sveriges insats. Jag skildrar förloppet som det var och lyfter fram de svåra valen, säger han.

Kontrasten till det lugna Aspudden är stor. Här har Robert Karjel bott i omgångar. För något halvår sedan flyttade han tillbaka, för småstadskänslans och de gröna omgivningarnas skull. Kanske skriver han nästa bok här? Hittills har han fem politiska thrillers i bagaget, utöver "Ut ur Kabul".

Robert Karjels bok "Ut ur Kabul" ges ut på Bazar förlag.

Robert Karjels bok "Ut ur Kabul" ges ut på Bazar förlag.

Åkte på författarläger

Men frågan är varför en stridspilot, som "trivdes i hetluften" valde att kliva av.

– Uppdraget i Afghanistan 2013 var fruktansvärt arbetsamt. Efter det behövde jag en paus. Jag åkte till en författarläger norr om New York, där man skrev på dagarna och umgicks på kvällarna. Jag hade redan skrivit flera böcker och nu kände jag att det var detta jag ville hålla på med, inte åldras inom Försvarsmakten, säger Robert Karjel.

Och kanske blir hans thriller "Innan evigheten" en tv-serie framöver. Ett amerikanskt filmbolag har köpt rättigheterna och en process pågår. Han tar dock inget för givet.

Att det blir fler böcker är däremot säkert. Gärna något dokumentärt. "Ut ur Kabul" gav mersmak och han har flera idéer.