Johan Strindberg är styrelseledamot i S:t Sigfrids kyrkas vänner, en ideell förening som äger och driver den lilla kyrkan på en höjd i Aspudden. Men in kommer han inte. Hyresgästen S:t Stefanus Koinonia har bytt ut låsen.

– Vår hyresgäst försöker ta över kyrkan. Men det är något vi aldrig kommer att acceptera, säger Johan Strindberg och känner lätt på dörrhandtaget.

Det är en snårig historia han berättar för Mitt i, utanför den kulturminnesskyddade kyrkan. Den börjar redan 2004, då S:t Stefanus Koinonia blev hyresgäst. S:t Sigfrids kyrkas vänner behövde pengarna och den dåvarande styrelsen bortsåg från att S:t Stefanus Koinonia tillhör Missionsprovinsen, som uteslutits ur Svenska kyrkan på grund av sitt motstånd mot kvinnliga präster.

Vill ha en ändring

Hägerstens församling reagerade däremot och bröt samarbetet med S:t Sigfrids kyrka. Sedan dess är kyrkan inte är en del av lokalsamhället på samma sätt som förut.

Det här vill Johan Strindberg, medlem i den nya styrelsen som bildades för runt ett år sedan, ändra på.

– Jag och ordföranden vill att det här ska vara en kyrka öppen för alla. Därför vill vi inte ha kvar den här hyresgästen, som varken accepterar kvinnopräster eller hbtq-personer. Det finns andra tänkbara hyresgäster, säger han.

Tumult vid årsmöte

Konflikten blev akut våren 2020. Vid årsmötet den 17 maj beslöt man att inte förlänga hyresavtalet med en annan hyresgäst – Heliga Sergejis ryska ortodoxa församling som haft ett hyreskontrakt på prov i tre månader. Företrädare för S:t Stefanus Koinonia motsatte sig beslutet, med motiveringen att hyresgästen skött sig bra. Tumultet blev så stort att mötet fick avbrytas.

Därför återupptogs årsmötet den 13 juni. Inför det fick den lilla föreningen plötsligt 70 nya anmälda medlemmar. Enligt Johan Strindberg berodde det på att anhängare till S:t Stefanus ville "kuppa sig till kyrkan".

– I en ideell förening räcker det med majoritet vid ett årsmöte för att kunna rösta fram en egen styrelse och sedan ta över ägande och drift. Det var målet, säger han.

Bildade ny styrelse

Nu hände inte det, eftersom även detta möte avbröts på grund av störande av ordning. Men Göran Beijer, pensionerad biskop i S:t Stefanus Koinonia, förnekar inte ambitionen att ta över kyrkan. Han anser tvärtom att man redan är det legitima företrädaren.

– I höstas bildade vi en ny styrelse som vi anser är den rätta. Det gjorde vi sedan revisorerna slagit larm om att den gamla styrelsen inte var fulltalig. Vi kallade då till ett extra medlemsmöte som fastställde den nya styrelsens legitimitet, säger Göran Beijer.

Han menar att allt har skett enligt regelboken och att "den gamla styrelsen" inte har rätt till kyrkans nycklar.

Låsta positioner

Den advokat föreningen anlitat hävdar dock att förfarandet är olagligt och i höstas sades hyresavtalet med S:t Stefania Koinonia upp på grund av agerandet. Ändå stannar S:t Stefania kvar.

Fortsättning följer. Den 9 maj är det årsmöte och de beslut som fattas då kan bli avgörande för kyrkans framtid.

Göran Beijer konstaterar att läget är låst.

– Vi är två parter som båda anser att vi har rätt. Positionerna är låsta, säger han.