Det smids planer för en av pontonerna mitt emot Glashuset. Den så kallade vattenanvisningen pågick fram till den 31 januari.

Syftet: ”Att hitta en aktör som kan utveckla och driva en flytande verksamhet som stärker attraktiviteten och stadslivskvaliteten på platsen”, skriver Stockholm hamnar som har fått in ett 15-tal förslag.

– Det är fina och bra förslag med många olika idéer om hur man kan använda pontonen, säger Johan Wallén, marknads- och försäljningschef på Stockholm hamnar.

"Gärna kultur"

Vad de handlar om är än så länge hemligt. Flera stockholmare som Mitt i har pratat med efterlyser dock en större variation och säger att det är dåligt med sittplatser på kajen för den som inte vill betala för ett glas vin och en räkmacka.

– Vi hoppas på nya idéer, gärna med anknytning till kulturell verksamhet, det är därför vi genomför den här tävlingen, säger Johan Wallén.

Johan Wallén, Stockholm hamnar

Johan Wallén, Stockholm hamnar

Rikard Westman

Under våren kommer juryn att utvärdera bidragen. Målet är att skriva avtal med den vinnande aktören­ före sommaren 2024, och sedan ha verksamheten på plats till sommaren 2025.

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) är positiv till initiativet.

– Kajerna har generellt utnyttjats dåligt för folkliv och stadsliv och det har funnits en del barriärer och hinder. Det är bra att man gör det lättare att röra sig.

Jan Valeskog säger att staden vill skapa möjlighet till fler serveringar på kajerna för både stockholmare och turister, och att de ska vara liv och rörelse på kajerna även på vintern.

Och de som inte vill betala 170 kronor för ett glas vin?

– Det kan jag hålla med om, det är viktigt att det finns bänkar att sitta på också­, utan att det är kopplat till någon servering.

Jan Valeskog (S).

Jan Valeskog (S).

LIESELOTTE VAN DER MEIJS