– Vilka har läst läxan?

Svenskaläraren Ivana Vuksics ord ekar genom fyrornas klassrum på Storvretskolan. Hon får ett rungande "ja" till svar från de drygt 20 eleverna som sitter på bänköar utspridda i rummet.

Tioåringarna har läst Robinson Crusoe och Ivana Vuksic rullar fram nästa slide på sin smartboard. Hon ställer frågor som vilket land Brasilien tillhörde då, vad en plantage är och hur många personer som var på skeppet.

Lästävling och morötter

För ett halvår sedan hade elevernas svar på Ivanas fråga låtit betydligt annorlunda. Så hur gick ett gäng elever som hade utmaningar med sin läsning och läsförståelse till att ta sig an en klassiker om en ensam överlevare efter en förlisning för flera århundraden sedan?

Svaret stavas "Den stora läsutmaningen" och många metaforiska morötter. Det är första gången Storvretskolan deltar i den nationella tävlingen som avslutades häromveckan. Storvretskolans fyrors placering? Tredje bästa i landet.

– Jag är så imponerad av dem, och stolt, säger skolans bibliotekarie Elin Martinsson.

Det var hon som presenterade förslaget att eleverna skulle vara med i tävlingen. Hon fick snabbt gehör av svenskläraren Ivana Vuksic och så var de i gång. Sedan september i fjol har eleverna läst böcker så in i bomben. Så fort de är klara med sina uppgifter under matte-, NO-, eller svensklektionen har de satt sig ned och läst.

Varför har det gått så bra?

– Jag tror att det har varit för att de har läst extra på sina andra lektioner, men också att vi är lyhörda för vad de gillar att läsa och uppmuntrar det. Och utifrån det skräddarsy en bok som passar just dem. Det handlar nog bara om att hitta rätt bok till rätt läsare, säger Elin Martinsson.

Storvretskolans bibliotikarie, Elin Martinsson, var den som tog initiativ till att anmäla eleverna till tävlingen. Nu ska det bli en årlig grej.

Storvretskolans bibliotikarie, Elin Martinsson, var den som tog initiativ till att anmäla eleverna till tävlingen. Nu ska det bli en årlig grej.

Albin Tingstedt

– Men också att eleverna har fått läsa utifrån var de befinner sig i sin läsnivå. Läser man lite tjockare böcker så funkar det och vill de läsa lite tunnare böcker så kan de göra det i sin egen takt, fyller Ivana Vuksic i.

Nästa stopp: Bio

Nu är elevernas läslust på topp.

– Jag har läst LasseMaja och Guldkorset, och jag har läst ut båda två. Ibland läser jag faktaböcker, säger 10-åriga Kaili Chen.

Klasskompisen Yasmina Echelhi, 10, är har snöat in på en annan genre.

– Jag brukar läsa fantasy-böcker. Både i skolan och hemma. Men det får gärna vara mer än drakar, säger hon.

De båda tjejerna och klasskompisarna Linus Lindblom, Berk Yilmaz och Bang Nguyen tycker alla att det var kul att vara med i läsutmaningen – och ännu roligare att hamna på pallplats mot klasser i resten av Sverige.

Nu läser hela klassen Robinson Crusoe.

– Den är bra och spännande. Man vill bara läsa mer och mer efter varje kapitel, säger Berk Yilmaz.

Priset för prestationen är ett biobesök där båda klasserna ska få se filmen om Nelly Rapps senaste äventyr. Förhoppningsvis ska det ske innan sportlovet.