Häng med till fem platser att hitta gnistan på – noga utvalda av Sundbybergsreporter Alexander Kuronen och Solnareporter Anna Wachenfeldt. För att undvika jävsituation har vi bedömt varandras val.

Picknick i Hagaparken

Annas motivering: ”Nästan klyschigt för en dejt, men när omfamna en klyscha om inte på alla hjärtans dag? Frisk luft och kaffetermos bör kunna öppna för sinnliga samtal, om inte annat kan vi alltid prata om vädret.”

Alexanders omdöme: ”Vädret ja. Det samtalsämnet är som gjort för att bryta isen, med betoning på is. För att inte tala om slask. Trots, eller tack vare, de makabra förutsättningarna gör den här utflykten mig glad på något vis. Vi båda garvar åt och kan mötas i det lidande som gärna uppstår på en blöt filt i februari. Förutsatt att båda har det rätta sinnet för humor, naturligtvis. Och nog blir väl de vackra inslagen – kaffet, Brunnsviken, den potentiella livskamraten, koppartälten – ännu vackrare när resten är fult och kallt? Så vill i alla fall jag se det här experimentet, väl medveten om att alla kanske inte gör det.”

Betyg: 3 av 5 Mitt i-hjärtan

Padel på Mall of Scandinavia

Annas motivering: ”För att slippa stel tystnad och för att locka fram personlighetsdrag och känslor som sällan framkommer vid ett fikabord. Dessutom, man vill ju impa, vad är trendigare än nybörjartennis?”

Alexanders omdöme: ”Problemet med kombinationen idrott och dejtning är att ens sämsta sidor så lätt tittar fram i pressade situationer – hos båda parterna. I synnerhet om man är en, som det heter, dålig vinnare eller förlorare. När jag dessutom lyckas skjuta bollen i ansiktet på mitt kärleksintresse står det klart för mig: padel är inte en universallösning för att bryta ensamheten. Däremot, om båda är lika skickliga eller intresserade av sporten kanske även Amors pilar far fram över nätet.”

Betyg: 2 av 5 Mitt i-hjärtan

Promenad runt sjöarna

Annas motivering: ”En promenad kan kännas simpelt, men det otvungna anslaget lämpar sig väl för en dejt (kul för stegräknaren också!). Ta höjd för Råstasjön och Lötsjön runt, men helt okej att avvika efter en sjö om dejten floppar.”

Alexanders omdöme: ”Som Montague och Capulet, fast mindre melodramatiska, ses vi på kommungränsen. Bara det värt ett hurra. Inte blir det sämre av allt fint våra ögon möts av medan vi spankulerar: en flytande pinne här, en gammal sten där. Ja, sanna mina ord, är inte den här aktiviteten manna för sinnena så säg? Även den friska luften gör sitt till för att få fart på charmören inom en; man blir en både bättre talare och lyssnare. Och om samtalsämnena mot all förmodan tar slut pekar man bara bort mot Råstasjön och säger: titta, där hade en and kunnat simma. Så är konversationen i gång igen.”

Betyg: 5 av 5 Mitt i-hjärtan

Konstvandring i Marabouparken

Alexanders motivering: ”De stora konstnärsgenierna är också kärleksgenier. I bästa fall kan de provocera fram intellektuella, det vill säga attraktiva, ordväxlingar två vuxna emellan. I värsta fall inte, men då kan man å andra sidan enas om att det är dålig konst och känna samhörighet kring det. Vinst varje gång!”

Annas omdöme: ”Det finns två typer av människor: de som inte tar med sin dejt på konstrunda och de gör det. Dejten vill alltså imponera, jaha. Börjar slänga sig med ord som kubism. Lägger händerna på ryggen, hummar och skådar tankfullt verken. Jag känner direkt ett behov av att avdramatisera, det blir flamsigt fastän ingen av oss är direkt flamsiga. Vi tappar varandra lite där, för han tror att jag tycker att han är pretto och jag tror att han tror att jag är nervös. Plus för den supertrevliga museishoppen!”

Betyg: 2 av 5 Mitt i-hjärtan

Middag på Brasserie 19

Alexanders motivering: "Går det ens att kalla det för en dejt om dejten inte innefattar levande ljus och löjromspizza? Kanske, men särskilt romantisk kan den knappast bli. Klyschor är ju som sagt till för att omfamna, liksom man själv är efter en måttfull mängd cava."

Annas omdöme: "Okej, inramningen (gråslask) är inte den härligaste och inte ser vi Bällstaåns glitter heller (fel bord/glittrar Bällstaån någonsin?). Jag tror faktiskt Alexander minns fel att där fanns levande ljus, men stämningen var sådan! För nu när myndigheterna anser att det är okej att träffa främlingar inomhus, till och med dela pizza med dem, måste krogen ses som ett bra plats för en dejt. Det är skönt att komma in, höra mänskligt sorl, en dämpad belysning som inte avslöjar alltför många av de år man levt. Kanske går en poplåt på som båda gillar? Snacket går lätt och skulle det hacka är baren eller toan bra tillflykter."

Betyg: 4 av 5 Mitt i-hjärtan