Carl Kronberg skrattar nästan högt.

Mitt i har just jämfört med den klassiska brittiska roddtävlingen mellan universiteten i Cambridge och Oxford.

I det här fallet handlar det om Bromma gymnasium och Blackebergs gymnasium.

Två skolor som enligt Carl Kronberg, inte samordnare av den brittiska rodd-tävlingen men väl av den årliga svenska UF-tävlingen, Ung företagsamhet, hör till de mer klassiska i detta mästerskap för skolelever och lärare.

Den hatkärlek som verkar finnas i det här sammanhangen mellan de båda lokala lärosätena i Bromma, ungefär "de älskar inte oss, vi hatar dem", uttrycks med mer diplomatiska ord av Kronberg:

– Kärleksfull rivalitet.

Men tävling är det.

I kreativitet.

Och Bromma blev dubbel vinnare:

Bromma gymnasium: Årets UF-skola i länet.

Blackebergs gymnasium: Årets UF-lärare i länet.

Första gången

Att två skolor från samma stadsdel står på scenen och tar emot förstapriser i en och samma tävling har enligt Kronberg aldrig tidigare hänt i UF-mästerskapens 43-åriga historia.

– Helt otroligt, säger Carl Kronberg.

Senare, i ett mejl till Mitt i, lägger Kronberg ut texten:

– Det finns hundratals UF-skolor och UF-lärare runt om i hela Stockholmsregionen, så vad är oddsen att vinnarna är grannskolor i Bromma?

Han fortsätter:

– Beskedet är extra glädjande eftersom båda skolorna har elever som nått stora framgångar i Ung företagsamhets tävlingar de senaste åren, både på regional nivå och på SM.

"Bredd och tradition"

Jyrki Westman är biträdande rektor på Bromma gymnasium. Han tror att en del av förklaringen till vinsten är den bredd och tradition skolan har i UF-sammanhang, samt den nya byggnad skolan har byggt just för UF-företagande:

– Vi är väldigt glada och stolta över utmärkelsen, det är en stor bedrift att bli utvald. Det är dels tack vare långvarigt arbete, dels vår storlek, vi har över 80 företag i huset och 350 elever som startar företag så det är ganska stort, säger Jyrki Westman.

Magdalena Fredmark, Årets UF-lärare i Stockholm 2023.

Magdalena Fredmark, Årets UF-lärare i Stockholm 2023.

Gustav Eriksson

Magdalena Fredmark, ekonomilärare på Blackebergs gymnasium, som vann förstapriset i lärarkategorin, är också hon glad över utmärkelsen men även överraskad.

– Vem kunde tro det, det finns så många kompetenta lärare, säger Magdalena Fredmark.

I sin undervisning driver hon linjen att hennes elever gärna får starta UF-företag som tar fram hållbara produkter, där de tar hänsyn till miljön i sina affärsidéer.

– Jag tror att det var därför jag vann, säger hon.

Vinnarna i länsmästerskapet går närmast vidare till SM i Ung företagsamhet som hålls i Stockholm den 23 och 24 maj.