Strandsatta. En sjö uppstod hastigt utanför det här flerfamiljshuset i Svedmyra i lördags. Foto: Leif Oldenburg

Stora skador efter rekordregnet

Stängda butiker, inställd tunnelbana och översvämmade källare. Helgens skyfall har slagit hårt mot söderort. ”En extrem händelse med stockholmsmått”, säger Erik Karlsson, specialist på Stockholm vatten och avfall.

  • Publicerad 07:53, 17 jun 2021

När himlen öppnade sig i lördags räckte avloppssystemet inte till. På kort tid bildades små sjöar på vägar och utanför fastigheter runt om i söderort.

I Högdalen mätte miljöförvaltningen upp 74 millimeter regn på två timmar.

– Det skulle kunna vara ett av de största regntillfällen som uppmätts i Stockholm, säger Erik Karlsson, specialist på Stockholm vatten och avfall.

I Farsta centrum pumpade räddningstjänsten bort vatten för att få ut personer som var fast inne i en solarielokal. Även centrumgaraget på Farstaplan fylldes med vatten.

I Högdalen gick en avloppsledning sönder i samband med skyfallet. Ännu på måndagen var flera butiker stängda och inga tunnelbanetåg kunde passera mellan Bandhagen och Rågsved. Trafiken väntas vara igång tidigast imorgon, tisdag. Tillsvidare ersätter bussar

Översvämningen drabbade även SL:s tågdepå.

– Det gör att det blir färre tåg ute på linjen. Det är väldigt olyckligt och får stora konsekvenser för våra trafikanter, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL.

Översvämmade källare

Försäkringsbolaget If bekräftar att översvämningarna slog hårt även mot bostäder.

– Vi fick in 220 skador på ett par timmar och 23 akutlarm natten till söndagen. Det är väldigt mycket, säger Jessica Hjälmered, presschef på If.

På Selebovägen i Svedmyra ägnade hyresgäster lördagskvällen åt att gräva för att leda bort vatten till närmsta brunn. Stora mängder vatten hade trängt ner i husets källarförråd.

– Det var väldigt många som fick saker förstörda, säger Svedmyrabon Leif Oldenburg.

Enskede hårt drabbat

Stockholm vatten och avfall hade på måndagen fått in 121 anmälningar om översvämningar i källare, flest från Enskede.

– Särskilt i äldre bebyggelse är det vanligt med kombinerade avloppssystem för dagvatten och spillvatten där det kan bli problem vid riktigt stora regnmängder. När systemet blir fullt söker sig vattnet ut vid lågpunkter, till exempel i källare, förklarar Erik Karlsson.

Vad gör ni för att det här inte ska hända?

– Vi går igenom var svagheterna finns i våra system. Men att bygga ut systemet efter de regnmängder som kom i helgen skulle bli väldigt dyrt. Det var extrema mängder.

Delat ansvar

Gatubrunnar som inte är rensade kan också bidra till översvämning. Det är trafikkontoret som ansvarar för gatubrunnarna.

– De spolas åtminstone en gång per år. Men helt kan man inte skydda sig mot det här. Regnar det mycket kan det spolas ner mycket sand, löv och skräp och täppa till. Det är därför vi har en jourverksamhet som kan rycka ut, säger Malinda Flodman, pressansvarig på trafikkontoret.