På utsidan finns det ingenting som antyder att två av stans mest uppmärksammade mikrobryggerier gömmer sig bakom den anonyma plåtdörren i industriområdet.

Men så är det.

Faktum är att Unibärsum fanns på plats i Skarpnäck redan 2015. Det berättar Joakim Bergman, en av grundarna och ensam anställd i företaget, när vi besöker lokalerna.

– Vi var fem kompisar som började brygga i ett kök i Upplands Väsby 2012 innan vi bestämde oss för att göra det på riktigt och hittade det här stället, säger han.

I mars 2020 såldes ungefär 90 procent av Unibärsums öl till krogar, resterande produktion var folköl som gick till butiker. När pandemin tvingade bort gästerna från krogarna störtdök försäljningen över en natt.

Men redan i april kom vändningen när Systembolaget tog in ölen i sortimentet.

– Det räddade oss, säger Joakim samtidigt som Peter Pikulik, som driver PKLK, kommer in i rummet i sällskap med åtta veckor gamla Nisse, en mix mellan labrador och tax.

– Det går inte att lämna de en sekund när de är så här små, förklarar han och slår sig ned på en stol.

Delar på alla fasta kostnader

PKLK startades av Peter hemma i källaren i Enskede 2012, till en början med Enskede värdshus som enda kund. När verksamheten växte flyttade han in i lokaler i Tyresö innan han anslöt sig till Unibärsums bryggeri våren 2019 .

– Den stora fördelen är att vi delar på alla fasta kostnader. Förr hade jag ingen som kunde täcka upp för mig om jag blev sjuk. Sedan ligger det strategiskt bra till för mig, jag kan vara här på 13 minuter om jag åker hemifrån Enskede.

En anledning till bryggarnas anonyma tillvaro är att de inte har möjlighet att ta emot gäster. Lokalen rymmer inte mycket mer än det som krävs för produktionen och den som släpps in genom den smala dörren hamnar genast mellan åtta ståltankar som sammanlagt rymmer 4 000 liter öl.

Men det finns planer på mer publik verksamhet.

– Vi har tittat på en större lokal för att kunna ha servering på bryggeriet. Att ha mat blir lite mer komplicerat men får vi tillstånd för provsmakning kan vi servera öl, förklarar Peter som tillägger att de inte tänker lämna Skarpnäck.

– Vi vill gärna vara kvar, vi gillar att vara här.

När skulle en bryggeripub kunna bli verklighet?

– Det beror på restriktionerna, när de släpper. Men kanske till nästa år, säger Joakim som inte tror att intresset för hantverksöl kommer att minska med tiden.

– Nej, det bara växer mer och mer. En trend avtar och gör den inte det, ja då är det nog ingen trend.