En pendlingsfärja till Stora Essingen har varit på tapeten i många år, men har av olika anledningar stoppats av regionen och kommunen.

Areim, som sedan några år äger gamla Swedbankhuset på Junohällsvägen, har nu valt att vara med och sponsra Arkipelag Rederiers elfärja Movitz som sedan tidigare trafikerar sträckan Solna Strand–Riddarholmen.

Utöver Areim sponsrar även Vasakronan och Humlegården färjan sedan tidigare.

Därmed stannar båten i sommar även på Storan.

– Då den redan passerar vår fastighet tyckte vi det passade bra att den stannar hos oss också. Vi har sedan tidigare sett att många på ön visat intresse för en båtförbindelse in till centrum, säger Anna Persson vid Areim.

Båten drivs på el och ska stanna på Stora Essingen sex gånger om dagen. Tre gånger åt det ena hållet och tre gånger åt det andra.

Bryggan ligger nära gamla Swedbankhuset på den nordvästra delen av ön – rakt över från Alviks strand.

Den 2 maj börjar båten trafikera Stora Essingen.

– Tanken är att båten är till för pendling till och från jobbet. Det finns wifi ombord så att man ska kunna sitta och jobba under resans gång, säger Anna Persson angående att färjan endast går under rusningstid.

Njuter av möjligheten

En ny pendelbåt till Stora Essingen har alltså varit på gång flera gånger de senaste åren, men har stoppats. Bland annat har värdshusbryggan dömts ut som ett möjligt stopp av Stockholms hamnar. Stora Essingebon Åsa Frostfeldt startade 2017 ett upprop på Facebook om att få till en pendlingsbåt.

– Det är fantastiskt att vi på Stora Essingen nu kan få njuta av möjligheten att kunna ta båten till jobbet. Vi borde verkligen dra större nytta av våra vattenvägar i Stockholm för att avlasta övrig bil och kollektiv trafik.