Kabelknas. Närmare 19 000 kunder i Bromma blev utan elförsörjning på lördagsmorgonen. Foto: Mostphotos

Stora delar av Bromma slocknade efter strömavbrott

Tusentals hushåll drabbades när ett strömavbrott gjorde sig till känna strax efter klockan 08 i lördags i Bromma.

  • Publicerad 16:59, 19 apr 2021

Strömavbrottet orsakades av två kabelfel i en fördelningsstation, med följden att närmare 19 000 kunder blev utan elförsörjning.

Strax efter klockan 12 hade elen återvänt till merparten av dem. Ytterligare två timmar senare var elförsörjningen tillbaka hos nästintill alla kunder.

– Det var fråga om ett tekniskt fel som var lite komplext och som vi fick söka efter på ett ganska noggrant och varsamt sätt. Det var det som gjorde att det drog ut på tiden, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Även kollektivtrafiken påverkades av strömavbrottet. Enligt Dagens Nyheter blev Nockebybanan strömlös och ett tag var det stopp i spårvägstrafiken mellan Alvik och Ålstens gård.

Gasköksskryt

Bland de boende var reaktionerna på strömavbrottet av varierande slag. I Brommagruppen på Facebook delade vissa med sig av lagom skrytsamma bilder på sin gasdrivna köksutrustning, ej påverkad av elbristen, medan andra diskuterade mobiltäckning.

En Brommabo beskriver för Mitt i strömavbrottet som "en riktig skandal". Och att händelsen kan ha skapat irritation har Jesper Liveröd förståelse för.

– I det stora hela tycker jag att folk har varit väldigt tålmodiga och förstående.

Att strömavbrott har sitt ursprung i en fördelningsstation är inte särskilt vanligt, säger han.

– Just nu håller vi på att analysera vad som gick fel och hur vi ska kunna förebygga liknande händelser.