I en anonym lokal i ett industriområde i Handen ligger det denna måndagseftermiddag en stämning av fokuserad energi i luften. Det är dags för taekwondoträning för ungefär 20 tjejer i åldrarna 12-19 år. Den här kvällen är femte gången de tränar. En av deltagarna är 13-åriga Tilde.

– Det är roligt och man får lära sig nya saker hela tiden, säger hon.

Om du inta hade tränat taekwondo, vad hade du annars gjort vid den här tiden en måndageftermiddag?

– Varit hemma eller ute med vänner. Men det här är roligare och man får träffa nya människor.

Vad är det roligaste med taekwondo?

– Sparka!

Fältare hittade deltagare

Initiativet till projektet kom från socialförvaltningen i Haninge som såg ett behov av att främst unga tjejer ska få en sysselsättning och en mer meningsfull framtid. Uppdraget gick sedan till kommunens fältassistenter att informera och hitta tjejer som ville vara med.

Jobbar förebyggande

– Vi jobbar förebyggande, säger fältassistenten Anabel N'dele. Vi söker upp ungdomar där de hänger, kanske på platser där de inte ska vara. Ibland ser vi saker som kanske inte är bra för ungdomar, det kan vara att de är stökiga eller håller på med klotter till exempel. Varför inte distrahera dem genom att bjuda in dem till något annat?

Anabel N'dele säger också att det var särskilt angeläget att nå just unga tjejer. I tidigare enkäter har det visat sig att tjejer sällan går till fritidsgårdar eftersom killarna där tar så mycket plats.

Inte våldsamt

14-åriga Emmanuela tror att det kan vara bra att kunna taekwondo som självförsvar.

– Det finns ju konstiga män varsomhelst, så om man behöver det så kan man ta till det man lärt sig, säger Emmanuela. Fast då är det bara om man verkligen behöver det.

Tränaren Ann-Sofie Cardenas inflikar att deltagare inte får använda taekwondo som en form av våld.

– Det är vi väldigt noga med. Vi pratar alltid om att man inte tar med vad man håller på med till skolgården. Skulle vi få höra att någon gjort det har vi samtal och möten, men om det inte skulle hjälpa så kan det som sista åtgärd bli så att personen måste sluta.

Bekvämt med bara tjejer

Dags för träning och att efter en lätt bugning i dörren gå in i dojangen, som är det koreanska namnet är på träningslokalen. Tjejerna tränar två och två och använder så kallade mittsar som en håller upp och den andra sparkar eller slår på. Tempot är högt med en väldig kick och kraft i träffarna.

Så vad betyder det att alla som tränar och leder träningen är tjejer?

– Det är skönt att bara träna med tjejer, säger Farangiz, 14. När killar inte är med och tränar skäms man inte när man ska göra något. Man är mer bekväm när det bara är tjejer.

Och Evy, 13 fyller på:

– Jag tycker det är bra. För annars när det är killar så kommenterar de.