Mot slutet av förra veckan dök en lapp plötsligt upp i dörren på Upplandsgatan 26: ”Butiken upphör. En era tar slut...”.

– Det är jättesorgligt. Det har varit ett flaggskepp här i Vasastaden, säger Jan Andersson.

Han bor i närheten och har gått förbi fiket dagligen i över 20 år.

– Vi skulle gå dit och fika på söndagen, men de stängde redan på lördagen. Jag skulle ta bilder och bjuda min familj på tårta. Men så blev det inte.

Vad gjorde ni då?

– Vi åkte någon annanstans så klart. Men under de tio minuter vi stod där utanför och pratade kom många som var ledsna över att det inte var öppet.

Ägarna är fåordiga men bekräftar att de har sålt lokalen och att kaféverksamheten därmed lägger ner.

”Nya ägare kommer att behandla stället med kärlek... dock kommer här inte längre knådas deg utan kroppar – av professionella naprapater”, står det på en lapp på dörren. De välkomnar alla som har vägarna förbi deras nyöppnade bageri i Malmö.

Nybergs hembageri & konditori öppnade för över 70 år sedan och trots flera ägarbyten har det behållit den klassiska karaktären genom åren.

Jan Andersson berättar att det på helgerna kunde vara svårt att få plats.

Vart ska du gå nu då?

– Det var en bra fråga. Vi har prövat något annat fik men det var inte alls så trevligt. Alla de här nyöppnade kaféerna är som att gå till något kliniskt koncept. Här bakade de grejerna själva efter säsong och känsla. Man fick ha hunden med sig också. Det är ganska trevligt när det sitter små gulliga hundar man kan klappa.

– Det fanns hur mycket mackor som helst – jag åt aldrig samma två dagar i rad. Avokadomackor till exempel, som jag annars aldrig skulle komma på att äta. Köttbullsmörgåsen på mörkt bröd var också supergod!

Har du något särskilt minne?

– En som alltid satt där skrev om Palmemordet. När han släppte sin bok var tysk press där – hela kaféet var fullt av kameror och tv!