Gratis och klimatsmart är det genomgående temat när Järvabaserade familjeföreningen Geesgud anordnar en skördefest i Tensta på måndag, den 18 september.

Föreningen har 200 mammor och 450 barn som medlemmar, och festen anordnas för att belysa det stora klimathot vi står inför, berättar Mariam Jallow Tholozan, styrelsemedlem i Geesgud.

– Vi gör festen för att lyfta barns rätt till liv och överlevnad. För att göra det måste vi skapa ett socialt och miljömässigt hållbart samhälle, och under kvällen vill vi visa lite vad det innebär genom att komma samman och agera. Ett hållbart samhälle är ett samhälle som håller ihop, säger hon.

Mariam Jallow Tholozan, styrelsemedlem i Geesgud.

Mariam Jallow Tholozan, styrelsemedlem i Geesgud.

Privat

Stockholms största freeshop

Evenemanget sammanfaller med Week of action for social and climate justice; en aktionsvecka för social- och klimaträttvisa som arrangeras den 15–22 september över hela landet, av ett stort nätverk av gräsrotsrörelser och organisationer. Syftet är just att uppmärksamma kopplingen mellan social rättvisa och klimaträttvisa.

På plats i Tensta träff kommer festdeltagare kunna handla gratis i en stor freeshop, där både kläder och mängder av prylar kommer finnas.

Varje besökare får fem biljetter, som kan användas för att köpa fem olika föremål, så att det ska räcka till alla deltagare. Prylarna och kläderna har Geesgud och gruppen Rebellmammorna, som de samarbetar med, samlat in.

– Det blir Stockholms största freeshop, vilket är jätteroligt! När vi återanvänder kläder lokalt gör vi en stor klimatnytta, de slipper dumpas i fattiga länder som saknar textilåtervinning, där de gör en enorm skada för miljön. Samtidigt hjälper det utsatta familjer från våra områden att kunna handla gratis, eftersom många kämpar att få ekonomin att gå ihop. Alla vinner på det här, säger Mariam Jallow Tholozan.

Alla välkomna

Deltagare kommer även kunna lära sig hur man tillverkar fröbomber med frön och blomjord, som kan kastas på marken och på så vis hjälpa till att sprida biologisk mångfald.

– Det kommer att bli en gratisrestaurang med klimatsmart, vegetarisk mat. Det kommer vara musik och presentationer av olika lokala initiativ som jobbar för ett mer hållbart samhälle, säger Mariam Jallow Tholozan.

Alla är välkomna på festen.

– Ja, vem som helst får komma! Man får biljetterna när man kommer. Vi öppnar freeshopen vid 16 och vid 18 bjuder vi på middag i stora salen, med musik. Det blir en folkfest som gör nytta, säger Mariam Jallow Tholozan.