Roger Karlsson är ute med sin hund Harley i Fornuddsparken. De tar flera promenader varje dag, också i mörket.

– Jag har inte en enda gång känt mig orolig, säger han.

Han har bott i området sedan 1978.

– Jag har trivts så bra. Jag har aldrig haft en tanke på att flytta. Jag har alltid känt mig tryggt och inte upplevt buserier, vandaliseringar eller hört glåpord.

Fyra av tio otrygga i Ringen

Fornudden är det område i Tyresö där flest känner sig trygga. Det visar den senaste trygghetsundersökningen. 5 procent har svarat att de känner sig otrygga i området, en stor förbättring sedan 2023. I andra änden finns Granängsringen med 43 procent. Där har otryggheten ökat två undersökningar i rad.

Spannet mellan det område i botten och det i toppen har också ökat sedan i fjol.

– Det är väldigt besvärligt att otryggheten ökar i Granängsringen och att skillnaderna har blivit större beroende på var i Tyresö man bor. Alla Tyresöbor har rätt att känna sig trygga i sitt område och i kommunen. Det är en fråga som vi jobbar intensivt med, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men det finns ingen snabb lösning, konstaterar hon.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Pekka Pääkkö

– För att vända en sådan här utveckling krävs det många aktörer och en samverkan och åtgärder på kort och lång sikt. Och det gör det. Men jag är ledsen för att arbetet inte har gett en snabbare utdelning i Granängsringen.

Hon lyfter upp åtgärder som kommunala ordningsvakter, fältassistenter och kameraövervakning vid skolor. Men också samverkansformen SSPF – ett samarbete mellan skola, socialen, polisen och fritid, som används för att tidigt hitta unga i riskzonen för kriminalitet. Ungefär 30 unga omfattas av arbetssättet nu ett år efter starten. Kommunen har nyss börjat med arbetsformen SIG, sociala insatsgrupper, som stöttar unga som till exempel begått brott.

– Vi i styret ser också att det är viktigt att fortsätta med Ett tryggare Granängsringen.

Kommunen startade initiativet 2019 för att tillsammans med polis, Tyresö bostäder, föreningar och näringslivet öka tryggheten i området.

Grönt ljus för nya bostäder

Planerna på ett torg och nya bostäder i Granängsringen, som fullmäktige röstade igenom förra veckan, ser Anita Mattsson som positivt.

– Vi kommer ett steg närmare att bygga den trivsamma platsen som vi vill ha, för att öka tryggheten och skapa fler bostäder.

Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg, ser undersökningen som en av många pusselbitar för att skapa en lägesbild och se vilka åtgärder som behövs.

Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg i Tyresö kommun.

Isa Strandberg, brottsförebyggande strateg i Tyresö kommun.

Tyresö kommun

– Vad otrygghet är betyder olika för olika personer och det krävs olika typer av arbete för att komma åt det.

Hon lyfter upp allaktivitetslokalen G60, som öppnade sent 2023, som en viktig del i trygghetsarbetet i just Granängsringen.

– Vi har intensifierat trygghetsarbetet senaste året i takt med att lokalen har börjat nyttjats ordentligt. Jag tror att den är ett viktigt verktyg för att nå fler personer och i samverkan kunna göra de stärkande och främjande faktorer som är viktiga.

Anita Mattson tror att kommunen är inne på rätt spår i trygghetsarbetet.

– Men vi måste självklart titta på om vi kan göra mer. Vi måste orka hålla i arbetet och aldrig ge upp även om det inte går så snabbt som vi hade önskat.