– Ja, även deras andra bud är skyhögt över vad Hyresgästerna kan betala. I fjol höjdes hyrorna med 4,5 procent och redan det var högt, i år vill vi se en lägre höjning än så, säger Jeanette Andersson, Hyresgästföreningens ordförande i Sollentuna.

Sollentunahems vd Anna Mellström förklarar att bolagets utgångsbud på 12,6 procent har tagits fram med utgångspunkt i en överenskommelse mellan Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

– Det är en överenskommelse vi har så det var självklart att vi räknade ut vårt utgångsbud utifrån den. Nu har vi haft tre förhandlingstillfällen och senast vi sågs sänkte vi till 9,6 procent som en del i förhandlingen, säger hon.

Ny förhandling på torsdag

Enligt Jeanette Andersson är man emellertid inte helt överens om hur trepartsöverenskommelsen ska tolkas.

– Hyresgästernas förmåga att betala måste också vägas in. Dessutom är Sollentunahem ett allmännyttigt bolag som ska värna om kommuninvånarna, säger hon.

Anna Mellström menar å andra sidan att Sollentunahem behöver pengarna från hyreshöjningen för att kunna verka långsiktigt som fastighetsägare i kommunen.

Sollentunahems ambition är att de nya hyrorna ska gälla från den 1 januari. Det tror inte Jeanette Andersson är realistiskt, även om man har ett till förhandlingstillfälle inplanerat på torsdag den 14 december.