Träning pågår på Kungsängens övningsfält hos Livgardet. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Stor militärövning pågår hos Livgardet under veckan

Under veckan så pågår slutträning hos Livgardet för det förband som ska åka till Mali inom kort. I dessa förberedelserna deltar 200 soldater, tunga fordon och helikoptrar.

  • Publicerad 15:55, 25 okt 2021

Från och med idag och till och med fredag den här veckan så pågår slutträning på övningsfälten hos Livgardet i Kungsängen.

Det är förbandet som kommer byta av av Sveriges bidrag vid FN-insatsen i Mali som genomför sina sista förberedelser inför stundande insats.

Merparten av den övning som nu återstår för förbandet kommer att genomföras på övningsfälten i Kungsängen. Totalt sett så deltar 200 soldater i detta och både tyngre fordon samt helikopter är en del av slutträningen.

– Den här övningen märks nog extra mycket för de som bor i Brunna och Kungsängen eftersom vi vanligtvis inte har helikoptrar hos oss, säger Jenny Ringström, kommunikatör på Livgardet.

Helikoptrarna som används i träningen kommer att flyga hela veckan, både på dagarna och kvällarna.

Det är Livgardets Internationella utbildningsenhet som nu förbereder personal från Södra skånska regementet.

– Under nästa år kommer Livgardet vara ansvariga för att skicka en styrka till Mali. Styrkan kommer heta Mali 17 och kommer till huvuddelen bestå av personal från Livgardets krigsförband. Utbildningen sker även då hos Livgardets internationella utbildningsenhet och påbörjas innan eller efter sommaren 2022, säger Jenny Ringström.