Ljus för trygghet. Geir Stakset, klubbchef i FOC Farsta fotboll, är en av initiativtagarna till lördagens ljusmanifestation för trygghet i Farsta. Foto: Most photos/Sacharias Källdén

Stor ljusmanifestation planeras i Farsta i helgen

Farsta kraftsamlar mot våldet efter skjutningen i Farsta strand. En mötesplats har öppnats i Farsta strandkyrkan, med personal på plats i helgen. På lördag kväll hålls en stor ljusmanifestation med start i Farsta centrum.

  • Publicerad 12:16, 15 okt 2021

Vi kommer att dela ut facklor och bilda en mänsklig ljuskedja när de här ungdomarna ska hem.

Det har varit en omskakande vecka i Farsta och Farsta strand. Men för den som är orolig eller behöver någon att prata efter tisdagens dödsskjutning finns stöd att få.

I Farsta strandkyrkan har ett mötesplats upprättats. Ett särskilt resursteam från Farsta stadsdelsförvaltning är på plats där från eftermiddag till kväll både på fredagen och lördagen.

– Det är öppet för alla, från de som är oroliga och har frågor till de som faktiskt behöver krisstöd, säger Gunilla Ekstrand, stadsdelsdirektör i Farsta.

Sällskap från tunnelbanan

Fältassistenter kommer att vara ute i Farsta strand på fredagkvällen, ända till efter midnatt.

Stadsdelsförvaltningens trygghetsvärdar kommer också att röra sig i området på kvällarna. Dem kan man ringa om man till exempel vill ha sällskap hem från tunnelbanan.

Även polisen kommer fortsatt ha en ökad närvaro i området.

– Vi försöker vara ute och skapa trygghet och svara på frågor, säger Henrik Garzon på Farstapolisen.

Ljusmanifestation för trygghet

På lördag kväll planeras en stor ljusmanifestation under parollen Vi är Farsta. Initiativet kommer från FOC Farsta Fotboll.

– Vi vill sluta upp och skapa trygghet för Farsta, säger Geir Stakset, klubbchef.

Fotbollsklubben har drop in-fotboll för ungdomar i Farstahallen på lördagkvällar. Manifestationen blir också ett sätt att trygga deras väg hem på kvällen, säger Geir Stakset.

– Vi kommer att dela ut facklor och bilda en mänsklig ljuskedja mellan Farsta centrum och Farsta IP när de här ungdomarna ska gå hem. De ska kunna gå ut kvällstid utan att bli beskjutna.

Samling för manifestationen är i Farsta centrum klockan 21.30 på lördag. Den beräknas pågå i en timme.

Polisen vill ha tips efter mordet i Farsta strand

Telefonnummer för trygghet

Resursgruppen från stadsdelsförvaltningen finns på mötesplatsen i Farsta strandskyrkan fredag kl 16-20 och lördag kl 14-18. Gruppen går även att nå på telefon 08-50818600.

Fältassistenterna är ute i Farsta strand på fredagkvällen till kl 01. De nås på telefon 08-50819019.

Trygghetsvärdar från stadsdelsförvaltningen är ute i Farsta strand kl 18-00 fredag och lördag, och kl 15-20 på söndag. De nås på telefon 070-8192676.

Visa merVisa mindre