Bussresandet i innerstan har minskat med 30 procent jämfört med före pandemin. Därför föreslår SL rejäla kapningar i innerstans busstrafik. Stombusslinjerna 1-6 får till exempel lägre turtäthet.

I Kungsholmens stadsdelsområde föreslås dessutom 56:an att sluta köra till Stora Essingen. 54:an ska sluta köra mot City/Östermalm och i stället åka mot Kungsholms strand och vidare till Hornsberg. 65:an föreslås helt försvinna från Kungsholmen och bara trafikera Centralen – Skeppsholmen framöver.

”Känns dumt”

”Vi har ett minskat resande och ett bekymmersamt läge med en förändrad ekonomi”, skriver Natalie Nordenswan, presskommunikatör vid SL i ett mejl.

Eftersom Linje 54 föreslås att gå mellan Reimersholme – Hornsbergs strand menar SL att den tar över en del av sträckningen på linje 65 när den helt försvinner från Kungsholmen.

Dessa försämrade möjligheter att ta bussen från Kungsholmen till City och Östermalm har väckt stor ilska i lokala Facebookgruppen ”Kungsholmen”:

’”Jättedåligt. Behövs en buss till Centralen, och gärna till Östermalm. Att dra om just 54:an känns dumt”.

”65:an är ju proppfull med folk i rusningstid.”.

"Adekvat utbud"

Natalie Nordenswan uppger att SL har sett över trafiken i innerstan och att det har resulterat i ett paket med förändringsförslag.

”Förslagen innebär en effektivisering samtidigt som ett adekvat utbud bibehålls.”

Nytt försök

Redan före sommaren föreslog SL att buss 56 skulle sluta köra på Stora Essingen eftersom linjen har få resenärer där och för att 1:an räcker på Storan. Men i september 2023 gjorde SL bedömningen att förändringen var olämplig eftersom gångavstånden på Stora Essingen skulle göra att trafikförvaltningens riktlinjer inte följdes. Tre månader senare föreslår SL nu ännu en gång att buss 56 ska sluta köra på Storan. Enligt SL bygger det här förslaget på ett annat avtal än det förra och processen har nu en annan inriktning med tydliga ekonomiska krav.

”Vi gör en ny bedömning med utgångspunkt i hela systemet för innerstaden/Lidingö utifrån antal resenärer och alternativa resvägar. Linje 56 är en av de linjer som har lågt antal resenärer samtidigt som det finns alternativa resvägar med linje 1 och tvärbanan.”