På bara några månader har två stora områden med skog, sjöar och jordbruksmark på Värmdölandet lagts ut till försäljning. Det är Kopparmora 2:1, som Mitt i Värmdö berättat om tidigare, och Nora gård.

Totalt rör det sig om 770 hektar naturmark i Värmdö som nu säljs.

Nyligen blev det klart att investmentbolaget Tisenhult-gruppen köper Kopparmora-fastigheten. Företaget skriver på sin hemsida att ”ambitionen är att långsiktigt förvalta och utveckla denna fina fastighet på ett hållbart och framgångsrikt sätt".

– Affären blev klar i juni. Det var flera spekulanter så det blev budgivning. Vi fick mer än vi hade begärt, men hur mycket den till slut såldes för kan jag inte gå ut med, säger mäklaren Viktor Danielsson.

Tisenhult-gruppen beskriver sig själva som ett bolag som driver och utvecklar företag inom olika branscher.

Nora till salu

Även Nora gård med tillhörande mark är till salu. Gården ligger i princip granne med Kopparmora-fastigheten, söder om Fagerdalavägen på Värmdölandet. Där säljs 420 hektar skogs- och jordbruksmark och sjöar, och några byggnader.

Precis som Kopparmora så är marken runt Nora gård i dagsläget klassad som natur och rekreationsområde.

Ett 15-tal mindre hus och tomter ingår inte, men hela gårdsdelen där Nora gård brukar ha sin loppis och kafé, liksom stallen, är till salu.

– Vi får se om vi kan lösa så att den verksamheten blir kvar på något vis ändå, säger Anders Karlsson, som är fjärde generationen ägare till Nora gård, ihop med sin bror.

Vill förhindra släktfejd

Gården har funnits i samma släkt sedan 1905, men nu vill de försöka sälja alltihop.

– Det är en stor egendom, med stora värden, så ingen av oss har möjlighet att köpa ut den andre. För att undvika konflikter hos våra efterlevande, barn och barnbarn, undersöker vi intresset hos eventuella köpare. Vi har fått bud, men inget är klart.

Anders Karlsson med familj bor själv i ett av husen som inte ingår i försäljningen och de har inga planer på att flytta från Nora, förklarar han.

Mitt i Värmdö har sökt Tisenhult-gruppen.

https://www.mitti.se/nyheter/saljes-tva-procent-av-varmdon-och-en-sjo/repvds!e5ymoN6lvXKfpCP0kYhCwQ/