Redan nu står 30 barn i kö till både kommunala och fristående förskolor i Gustavsbergsområdet. Under 2023 saknas det totalt 48 platser, visar nya prognoser.

Det betyder att de 30 kanske inte kommer att få plats där de önskar. Bara två förskolor i Gustavsberg har flera platser att erbjuda och det är Munkmora förskola och Jungmannens förskola i Lugnet. Övriga har fullt, eller kan ta in enstaka barn under våren.

Kommunen är skyldig att erbjuda en plats på förskola inom fyra månader från det datum man önskat få en plats.

Hur planerar ni att lösa det här?

– Vi kommer att beta av kön i tur och ordning och erbjuda plats på de förskolor i Gustavsberg där det finns. I första hand eftersträvas att de får plats i den kommundel där de bor, säger Sam Assadi (S), ordförande i förskolenämnden.

Sam Assadi (S), ordförande i Värmdös förskolenämnd.

Sam Assadi (S), ordförande i Värmdös förskolenämnd.

Värmdö kommun

Om alla platser i Gustavsberg skulle fyllas kan vårdnadshavare erbjudas plats på förskolor i andra delar Värmdö, tillägger han.

Förutom att lösa det akuta behovet av platser kommer man behöva ha en extra beredskap i alla kommundelar, enligt utbildningsförvaltningen, för att klara platsgarantin och oförutsedd inflyttning.

Totala behovet: 88 platser

Det betyder att ytterligare 40 platser krävs i Gustavsberg, enligt förskolenämnden, alltså totalt 88 förskoleplatser som nu saknas.

– Det pågår ett arbete på förvaltningen för att ta fram förslag till lösningar. Det behövs fler åtgärder eller investeringar för att både kortsiktigt och långsiktigt öka antalet förskoleplatser i Gustavsbergsområdet, säger Sam Assadi.

Exempel på det kan vara att bygga en helt ny förskola eller försöka använda befintliga lokaler på ett bättre sätt, enligt Assadi.

År 2021 rev kommunen en tillfällig förskola för 100 barn vid Farstaborg med förklaringen att det fanns tillräckligt med platser på befintliga förskolor.

– Med utgångspunkt i nuvarande lokalbehovsplan konstaterar jag att det enligt den prognosen saknas förskoleplatser i Gustavsberg i år, samt ett antal år framöver, säger Sam Assadi.