Han kör en vanlig, begagnad Audi A6, skattad och försäkrad. Följer trafikreglerna. Jobbar natt på ett lager och är ren i belastningsregistret.

– Ändå vet jag: ligger jag på vägen vid Hallunda på natten och det kommer en polisbil, då gör de en u-sväng och vinkar ner mig. Varje gång. Man blir lite trött på det, säger Yosef, 20 år, uppvuxen i södra Stockholm.

https://www.mitti.se/nyheter/malet-minskad-konflikt-mellan-polis-och-unga/reptjp!W6Xb0uA2Vo330LN68eVjg/

Sedan början på sommaren har han blivit stoppad 40 gånger, uppskattar han.

"Måste visa resultat"

– Efter att den 12-åriga flickan sköts i Hallunda i augusti har det varit extra mycket. ”Det är oroligt nu”, har poliserna sagt som förklaring. Och jag förstår dem. De måste ju visa resultat.

https://www.mitti.se/nyheter/200-forhor-efter-dodsskjutningen-av-12-ariga-flickan/repthB!alhdMBXNoOvmOyIRvfe9GQ/

Ibland kör Yosef hem sina kompisar sent på natten. En av killarna han umgås med är känd av polisen.

– Då kollar de personnummer på oss alla. Om min kompis är med får vi kliva ut och sätta händerna bakom nacken. Och så visiterar de oss. Just det har väl hänt kanske tio gånger, berättar Yosef.

Får goda råd

Men Yosef behåller lugnet.

– Jag är aldrig tjafsig mot dem. Då är de oftast trevliga tillbaka, när de ser att man är ren. Det har hänt att jag har fått goda råd, att jag inte ska låta kompisar påverka mig. Det känns som att de vill gott, säger han.

Varför stoppar de dig?

– De säger att de går på magkänsla. Ibland säger de att det är Audin, som är en vanlig flyktbil. Polisen har också en bild av hur kriminella ser ut: det handlar mycket om klädstil, det handlar om svartskallar.

Vad tänker du om det?

– Jag tycker att de gör fel när de stoppar mig helt utan anledning. Då känns det som att de har lite för mycket makt att göra precis som de vill, säger Yosef.

– Men jag tycker ändå inte att poliserna är rasister. Även efter alla de här gångerna känner jag respekt för dem. De gör sitt jobb.

Rappen påverkar

Den inställningen har Yosef inte alltid haft.

– När jag var 15 år, då var man uppväxt med ett hat mot polisen, fast man inte visste någonting. Det kommer från musiken också. Rapparna är förebilder. Alla pratar så, alla klottrar ”fuck polisen”. Det var fel. Man blir äldre och nu vet jag mer.

Vad skulle du vilja förändra?

– Det borde finnas nånstans dit man kunde vända sig om man tycker att poliser har betett sig dåligt. Idag vet man inte vart man ska gå. Då låter man det hellre vara, för man vill inte att de ska bli ännu jobbigare, säger Yosef.

Yosef heter något annat i verkligheten.